Wat kun je doen tegen een kattenallergie?

een jonge vrouw niest van allergie voor haar kat.

Wat is een kattenallergie? Als je allergisch bent voor katten, reageert je lichaam vaak op de huidschilfers, het speeksel of de urine van katten. Daar zitten de allergenen in. Zeer gevoelige mensen kunnen binnen enkele minuten na het aanraken van een kat, of bij het betreden van een huis met een kat, al symptomen ontwikkelen, waaronder ademhalingsproblemen of huiduitslag. Vaak wordt gedacht dat de allergie afkomstig is van de kattenharen, maar dit wordt ten onrechte verondersteld.

Oorzaak kattenallergie

Allergieën kunnen ontstaan maar ook terug weggaan. Dit gebeurt vaak op jonge leeftijd, maar dit kan zich ook voordoen op een latere leeftijd. Bij een allergie voor huisdieren zoals katten of honden worden de klachten veroorzaakt door een reactie op huidschilfers (epitheel). Ook in het speeksel en de urine van katten bevinden zich allergenen. De klachten treden meestal al binnen een half uur op nadat de persoon met de allergenen in aanraking is gekomen.

Je immuunsysteem maakt antilichamen aan om stoffen te bestrijden die je lichaam kunnen schaden, zoals bacteriën en virussen. Dat is een goed ding. Bij een persoon die allergieën heeft, vergist het immuunsysteem een allergeen echter voor iets schadelijks en begint het antilichamen aan te maken om het te bestrijden, waar dat eigenlijk niet nodig is. Je hoeft niet eens een kat te hebben om aan het allergeen te worden blootgesteld. Dat komt omdat het zich bijvoorbeeld kan verspreiden op de kleding van mensen.

hand met veel kattenhaar met witte kat slapen op houten achtergrond

Kattenallergie symptomen

Als je allergisch bent voor katten, dan zal dit vooral een impact hebben op de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Een kattenallergie is verschillend van bijvoorbeeld hooikoorts en is niet seizoensgebonden, dit kan zich dus het hele jaar voordoen. Symptomen van een kattenallergie zijn wel te vergelijken met die van hooikoorts: denk dan aan een verstopte neus of een loopneus, jeukende en tranende ogen, astmaklachten zoals moeite met ademen en niesbuien.

kattenallergie

Wat kun je doen tegen kattenallergie?

Als hebt besloten om ondanks je kattenallergie toch een kat te houden, dan kun je stappen ondernemen om de symptomen van je allergie te minimaliseren. Het belangrijkste wat je kunt doen is je omgeving heel vaak schoonmaken. Houd de oppervlakken en vloeren zo vachtvrij mogelijk en de reacties op de allergenen van de kat zullen verminderen. Vloeren en tapijten kunnen vooral een toevluchtsoord zijn voor het haar en huidschilfers van een kat, dus stofzuig ze vaak en geef de tapijten vaak een schoonmaakbeurt. Het allergeen vermijden is het beste wat je kunt doen, maar als dat niet mogelijk is, kunnen de onderstaande behandelingen helpen.

Kattenallergie behandeling

De behandeling van een kattenallergie, of dierenallergie in het algemeen, kan bestaan uit (een combinatie van) neussprays, oogdruppels, antihistaminica (tabletten tegen allergie) en/of immunotherapie. Het onderdrukken van symptomen gaat meestal met behulp van antihistaminica in de vorm van tabletten of een neusspray met cortisone. Voor je echter overgaat tot het innemen van medicijnen contacteer eerst je huisarts voor gepast advies.

Wil je nog meer te weten komen over allergiën? Lees dan ook ons artikel ‘Wat te doen bij hooikoorts?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer