Het zien van de eerste tandjes bij je baby is een mijlpaal die vaak met gemengde emoties wordt ontvangen. Aan de ene kant is het een teken dat je kleintje groeit en zich ontwikkelt, maar aan de andere kant kan het gepaard gaan met ongemak en huilerigheid. Bij Pharmazone begrijpen we hoe belangrijk het is om ouders te informeren over dit proces. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de symptomen van doorkomende tandjes, hoe je je baby kunt kalmeren, welke voeding geschikt is, wanneer en hoe je de tanden van je baby moet poetsen, en wanneer het tijd is voor het eerste tandartsenbezoek.
Wanneer krijgt een baby eerste tandjes?
De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes tussen de leeftijd van zes maanden en een jaar, maar het kan variëren. Sommige baby’s worden geboren met een of twee tandjes, terwijl anderen tot 18 maanden of langer kunnen wachten. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is, en er is geen strikt vastgestelde tijdlijn voor het doorkomen van tandjes.
Symptomen van doorkomende tandjes
Het herkennen van de symptomen van doorkomende tandjes is cruciaal voor het bieden van comfort aan je baby. Enkele veelvoorkomende tekenen zijn:
- Kwijlen: een toename van speekselproductie is een veelvoorkomend symptoom. Het kan leiden tot roodheid rond de mond.
- Irritatie: doorkomende tandjes kunnen pijn en ongemak veroorzaken, wat resulteert in prikkelbaarheid en huilerig gedrag.
- Bijten en kauwen: baby’s kunnen de drang voelen om op harde voorwerpen te bijten of te kauwen om de druk op hun tandvlees te verlichten.
- Slaapproblemen: tandjes kunnen de slaap van je baby verstoren, waardoor ze ’s nachts onrustig kunnen zijn.
- Rode wangen: door de verhoogde bloedtoevoer naar het tandvlees kunnen de wangen van je baby rood worden.
Hoe kalmeer je een baby met doorkomende tandjes?
Om je baby te helpen tijdens dit ongemakkelijke proces, zijn er verschillende manieren om verlichting te bieden:
- Koude bijtringen: een gekoelde bijtring kan het tandvlees verzachten en de pijn verminderen. Zorg ervoor dat de bijtring veilig is en volg de instructies van de fabrikant.
- Koude doekjes: een schoon, koud washandje kan dienen als een zachte bijtring. Laat je baby erop kauwen voor verlichting.
- Paracetamol: in overleg met je kinderarts kun je overwegen om paracetamol te geven om pijn en koorts te verminderen. Volg altijd de aanbevolen dosering.
- Massage: masseer zachtjes het tandvlees van je baby met schone vingers om de pijn te verlichten.
- Zachte voeding: geef je baby zachte, gekoelde voeding zoals yoghurt, gepureerd fruit of groenten.
- Vermijd suikerhoudende snacks: suiker kan tandbederf veroorzaken, dus beperk de consumptie van zoete snacks.
- Hydratatie: zorg ervoor dat je baby voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.
Gengigel Eerste Tandjes: Wordt gebruikt bij tandvleesontstekingen die typisch zijn voor kleine kinderen, bv. door doorkomende tandjes of verwondingen. Verminderen pijn en zwelling en versnelt het herstel.
Matchstick-monkey bijtring: Als hulpmiddel om tandgel te gebruiken en om de pijn te verzachten
Camilia Unidoses: Homeopathisch geneesmiddel dat bestanddelen bevat die traditioneel gebruikt worden bij problemen die voorkomen bij het doorkomen van de tandjes bij baby's.
Mama Natura Dento: Homeopathisch geneesmiddel dat gebruikt wordt ter verlichting van symptomen die optreden tijdens het doorkomen van tanden, waaronder pijnlijk tandvlees, oorpijn, prikkelbaarheid, rusteloosheid, lichte koorts en dunne stoelgang.
Voeding tijdens het doorkomen van tandjes
Naast comfort bieden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de voeding van je baby:
Tanden poetsen voor baby’s
Zodra de eerste tandjes doorkomen, is het belangrijk om te beginnen met tandenpoetsen. Gebruik een zachte tandenborstel speciaal ontworpen voor baby’s en een kleine hoeveelheid fluoride-tandpasta. Poets zachtjes twee keer per dag.
Het is aan te raden om je baby binnen zes maanden na het doorkomen van de eerste tandjes naar de tandarts te brengen. Dit helpt bij het vroegtijdig detecteren van eventuele problemen en het instellen van een goede mondverzorgingsroutine.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘7 tips bij kiezen fopspeen voor jouw baby‘.