Sportvoeding en geneesmiddelen: waar je zeker op moet letten

Belang van sporten

We hoeven niet allemaal topsporters te zijn, maar voldoende lichaamsbeweging is een cruciale factor voor een goede gezondheid. Lichaamsbeweging heeft immers een positief effect op je gewicht, bloeddruk en bloedsuikerspiegel – allemaal elementen die anders risicofactoren zijn voor de latere ontwikkeling van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bovendien is het ook goed voor je spieren, gewrichten en botten en vermindert het op die manier de kans dat je later te kampen krijgt met aandoening zoals artrose en osteoporose. Ook de positieve invloed van het sporten op je gemoed en je mentale gezondheid valt niet te ontkennen. Met andere woorden: sporten maakt dat je jong blijft en oud kan worden!

Sport en voeding

Er is voldoende energie nodig om te kunnen sporten, zeker voor wie regelmatig of op hoog niveau sport. Voeding levert deze energie.

Koolhydraten/suiker

Bij een gezond voedingspatroon leveren de koolhydraten de helft van de energie. Glucose wordt opgeslagen als glycogeen in de lever, waar het een energievoorraad vormt die je lichaam aanspreekt wanneer het nodig is. Bij intensieve sporten is het interessant om complexe koolhydraten zoals aardappelen, brood en deegwaren op te nemen. Deze zorgen voor een snelle glycogeenopbouw. Lege koolhydraten zoals snoep en andere tussendoortjes worden omgezet naar vet.

Vetten

Bij matige inspanningen of inspanningen van lange duur spreekt het lichaam vooral de vetreserve aan. In het westerse dieet is er vaak genoeg vet. Je kunt het beste voedingsmiddelen met onverzadigde vetten eten, zoals vis en plantaardige oliën, aangezien te veel verzadigde vetten de kans op hart- en vaatziekten doen toenemen.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van spieren. Ook na de inspanning zorgen ze voor het herstel van de spieren. Dierlijke en plantaardige eiwitten (die je terugvindt in granen en groenten) zorgen ervoor dat ons reserve op peil blijft. In het normale westerse dieet is de eiwitinname normaal gesproken wel genoeg. Sommige topsporters en bodybuilders nemen nog extra proteïneshakes in om de spiermassa verder te vergroten.

Sport en geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen staan op de dopinglijst en kunnen een positief resultaat geven bij een dopingcontrole. De lijst met verboden producten vind je op www.wada-ama.org.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer