Wat te doen bij hooikoorts?

hooikoorts

Wat helpt tegen een verstopte neus of niesbuien in de lente en de zomer? Wat kun je doen tegen tranende, rode ogen en een loopneus wanneer je de natuur ingaat? Bij deze symptomen is het goed mogelijk dat je allergisch bent voor gras- en boompollen en dus een graspollen- of boompollenallergie hebt. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen die in de lente en de zomer in bloei staan. Het stuifmeel of pollen, zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie van de mond, ogen, neus en luchtwegen zorgen, als je ermee in aanraking komt.

Hooikoorts symptomen

Denk je last te hebben van hooikoorts, controleer dan voor de volgende symptomen. De symptomen van hooikoorts gelijken heel sterk op die van iemand met een verkoudheid. Denk bijvoorbeeld aan overmatig niezen, een verstopte en lopende neus en in het geval van een allergie of hooikoorts ook jeukende ogen. Volgens de statistieken heeft 1 op de 8 mensen in Europa te kampen met hooikoorts.

man met hooikoorts

Hooikoorts is een type I allergie. Dat wil zeggen dat de symptomen snel optreden bij blootstelling aan het verantwoordelijke allergeen. Binnen enkele minuten na contact met de pollen kunnen de symptomen reeds verschijnen. De symptomen van een pollenallergie zijn niet bij iedereen even ernstig. Andere personen hebben echter wel ernstige klachten en vertonen zelfs astmasymptomen, zoals benauwdheid of een piepende ademhaling.

Hooikoorts kalender

Hooikoorts komt het meest voor tijdens het pollenseizoen. Op het moment dat de pollen in de lucht komen te hangen, dan ontstaan de klachten van hooikoorts. De periode dat je last kunt hebben van hooikoorts is echter wel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar je zelf specifiek allergisch voor bent. De meeste bomen en planten bloeien echter tussen februari en september en iemand met een graspollen- of boompollenallergie zal hier vooral in de lente en de zomer last van hebben.

man in veld

Wat kan je doen tegen hooikoorts?

Het eerste wat je kunt doen is contact met de pollen waar je allergisch aan bent zoveel mogelijk te vermijden. Hou daarbij rekening dat er vooral op zonnige en winderige dagen veel stuifmeel in de lucht circuleert en blijf in dit geval mogelijk binnen. Het is belangrijk te weten voor welke pollen je gevoelig bent. Zo kan je zelf de nodige voorzorgen nemen en deze planten of bomen volledig vermijden. Om te weten te komen waar je precies allergisch aan bent, zal je testen moeten laten uitvoeren bij een arts. Om vast te stellen waar je allergisch voor bent, kan de arts een huidpriktest doen waarbij kleine druppeltjes van allergeenextracten worden aangebracht op de onderarm.

Hooikoorts medicijnen

Bij een verstopte neus kan een spray met fysiologische zoutoplossing helpen of een spray op basis van corticosteroïden. Allegra Nasal bevat bijvoorbeeld triamcinolonacetonide. Dit behoort tot de groep geneesmiddelen die corticosteroïden wordt genoemd, dit is een type steroïde. Dit medicijn wordt toegediend als een spray in de neus om de neussymptomen van allergische rhinitis te behandelen.

neusspray

Om de klachten te verminderen, kun je ook kiezen uit verschillende hooikoorts medicatie. De meeste van deze medicijnen bevatten antihistamine. Antihistaminica werken al na enkele minuten en hebben nauwelijks bijwerkingen. Nustasium Comp is een geneesmiddel uit de klasse van de H1-antihistaminica met kalmerende werking en is aangewezen als een tijdelijk of occasioneel hulpmiddel om te kunnen slapen.

neusdruppels

Ook andere middelen kunnen helpen tegen een lopende neus. Nasaal ipratropiumbromide dat wordt verkocht onder de merknaam Atronase vermindert de neusloop, maar heeft voor de rest geen invloed op andere klachten. Oogdruppels kunnen gebruikt worden wanneer je vooral oogklachten hebt zoals tranende en rode ogen en de oogklachten niet weggaan bij het gebruik van andere geneesmiddelen. Raadpleeg sowieso altijd eerst een arts voor je een bepaald medicijn gaat gebruiken.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer