Alzheimer of dementie: hoe ontstaat het en wat kan je er aan doen

Wat is Alzheimer?

1 op 5 mensen krijgt ooit te maken met dementie, een aandoening die achteruitgang van de hersenen veroorzaakt door het verdwijnen van zenuwcellen. Er bestaan veel verschillende oorzaken van dementie, maar de ziekte van Alzheimer is de voornaamste. In 70% van de gevallen is deze aandoening de boosdoener. Bij de ziekte van Alzheimer komen er namelijk in de hersenen ophopingen van een bepaald eiwit voor, waardoor de zenuwcellen en de verbindingen ertussen kapot gaan.

Hoe kan je het herkennen?

De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich meestal geleidelijk, maar met de tijd worden de symptomen erger. De volgende klachten komen voor:

  • geheugenstoornissen van het kortetermijngeheugen
  • problemen met het benoemen van voorwerpen en het vinden van woorden
  • moeite met het uitvoeren van alledaagse handelingen
  • desoriëntatie en verlies van tijdsgevoel
  • problemen met inschatten van situaties en weten wat wel en niet gepast is
  • verandering van persoonlijkheid en stemming

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk om de persoon met de ziekte van Alzheimer niet te betuttelen en geduldig te blijven. Zowel voor de patiënt zelf als de omgeving is deze aandoening heel angstaanjagend. Voedingssupplementen op basis van ginkgo biloba kunnen geprobeerd worden in de beginfase, aangezien deze het geheugen stimuleren. Hier kunnen dagelijks 2 tabletten van worden ingenomen. Ginkgo biloba kan de ziekte van Alzheimer echter niet voorkomen.

En als dat niet helpt?

Voorlopig zijn er nog geen geneesmiddelen op de markt die de ziekte van Alzheimer volledig kunnen genezen. Wel zijn er producten die er voor zorgen dat de patiënt minder snel achteruitgaat. Deze geneesmiddelen verbeteren de overdracht van signalen in de hersenen. Deze producten zijn steeds op voorschrift van de arts.

Deze geneesmiddelen bestaan in verschillende vormen. Er zijn zowel capsules die je afhankelijk van het product 1 of 2 maal per dag moet innemen als pleisters die gedurende een hele dag de actieve stof vrijgeven.

Bovendien worden er soms andere geneesmiddelen voorgeschreven om bijkomende klachten zoals depressie, slapeloosheid of agressie aan te pakken.

Deze producten worden vaak gebruikt om de symptomen of de voortgang van Alzheimer te verminderen: Bio-FLOWElusanes Ginkgo, …

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer