Insecten: hoe bescherm je jezelf en wat als je toch wordt gestoken

Insecten kunnen je steken of bijten om twee verschillende redenen. De eerste mogelijkheid is omdat ze je bloed nodig hebben om zichzelf te voeden. Dit is het geval bij muggen, dazen en teken. Wespen en bijen daarentegen steken om zichzelf te verdedigen.

Normaal gezien is een insectenbeet onschuldig. De beet kan wel klachten veroorzaken zoals jeuk, pijn en een zwelling. Na enkele dagen nemen deze symptomen vanzelf weer af. Helaas vindt er soms een allergische reactie plaats als gevolg van een insectenbeet. Als er zich symptomen voordoen als flauwte, piepende ademhaling of verlies van bewustzijn moet je aan de alarmbel trekken en direct 112 bellen. Ook bij steken in de mond of keel is het raadzaam goed op te letten dat de zwelling de luchttoevoer niet verhindert.

Wat kan je zelf doen?

Er bestaan maatregelen die je kan treffen om vervelende insecten bij je uit de buurt te houden. Het dragen van kledij met lange mouwen en pijpen vormt een fysieke barrière waardoor de insecten je niet kunnen steken. Let op wanneer je op blote voeten rondloopt of als je een blikje drinken even weg zet. Dit zijn namelijk plaatsen waar insecten zich graag verstoppen. Sla bovendien niet naar vliegen, bijen en wespen, maar blijf rustig, zodat ze zich niet aangevallen voelen.

Bovendien bestaan er sprays, rollers en sticks op basis van DEET of IR3535. Dit zijn insectenwerende producten die ongeveer 8 uur werken. Let met dergelijke producten wel goed op met het gebruik hiervan bij kleine kinderen en zwangere vrouwen. Er zijn ook producten met citronella of andere natuurlijke, essentiële oliën op de markt die insecten uit de buurt houden. Je kunt deze aankopen bij je online apotheek.

Als je naar een gebied gaat met veel teken of een malariagebied, vraag dan raad aan je arts. Er kan respectievelijk een vaccin of tabletten worden voorgeschreven om je te beschermen tegen ernstige gevolgen van beten van deze insecten.

Wat als je toch gestoken bent?

Als je gestoken bent door een bij, blijft de angel vaak zitten. Verwijder voorzichtig deze angel zonder op het gifzakje te drukken. Bij andere insecten is dit niet nodig. Ontsmet de plek waar je gestoken bent. Een ice pack kan helpen om de zwelling te beperken.

Je hoeft niet per definitie iets te doen aan een insectenbeet. Als je te veel last heb van de jeuk en/of pijn, kan je een verkoelende en verzachtende zalf aanbrengen met mentholcalendula of kamille. Als de jeuk echt te ernstig is, kan je voor een zalf met cortisone kiezen, zoals Cremicort®. Deze doen de zwelling en de jeuk afnemen. Je kunt dit het best opsmeren in een dunne laag en vaak herhalen. Orale antihistaminica, zoals cetirizine, kunnen verlichting geven bij een plaatselijke allergische reactie.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer