Welke kniebrace heb ik nodig?

vrouw met knee brace

Wat is een kniebrace?

Kniebraces zijn steunen die je draagt bij een pijnlijke of geblesseerde knie. Sommige mensen gebruiken een kniebrace om knieblessures tijdens het sporten te voorkomen. Braces zijn gemaakt van combinaties van metaal, piepschuim, kunststof en elastisch materiaal. Ze bestaan in vele maten, kleuren en designs.

lopen met een kneebrace

Wanneer heb ik een kniebrace nodig?

Kniepijn is een van de meest voorkomende klachten bij mensen van bijna alle leeftijden. Een kniebrace biedt knieondersteuning en helpt bij het voorkomen van pijn en slijtage aan het kniegewricht. Een kniebrace biedt ondersteuning aan het kniegewricht, helpt slijtage tegen te gaan en beschermt de knie tegen instabiliteit bij bijvoorbeeld sporten of andere activeiten.

Welke types kniebrace bestaan?

Er bestaan verschillende soorten kniebraces waaruit je kunt kiezen, van sleeves tot compressiebrace en van scharnierende braces tot kniebanden met open of gesloten patella. Wanneer een kniebrace nodig is, is het belangrijk te weten welke kniebrace je moet gaan kopen. Maar het is belangrijk dat de kniebrace die je uiteindelijk kiest past bij de sportactiviteiten waarvoor je deze wilt gaan gebruiken.

man met kneebrace

Als je bijvoorbeeld veel hardloopt is het aan te raden dat de kniebrace flexibel is, zodat het gewricht vrij kan bewegen. Wanneer je echter een vrij fysieke sport beoefend, is het beter om te kiezen voor een brace met scharnieren zodat onverwachte bewegingen worden opgevangen. Een kniebrace die ook is voorzien van klittenband zorgt er dan weer voor dat de kniebrace steeds op zijn plaats blijft.

Sporten en voetballen met kniebrace

In de sportverzorging wordt een kniebrace vaak gebruikt voor de behandeling van knie-instabiliteit als gevolg van een kwetsuur aan de meniscus of de kruisbanden. Een sportbrace gebruiken tijdens het voetballen is over het algemeen iets soepeler en slanker van vorm dan de andere types kniebraces. Voetbal is een sport waarbij de kniebrace geen enkele belemmering mag vormen, zeker als het gaat om bewegelijkheid en het balgevoel behouden.

voetbalspeler met kniepijn

Waarom is het in sommige gevallen aan te raden te sporten met een kniebrace? Dankzij de ondersteuning van een kniebrace ervaar je minder pijn en ben je ook mobieler. Heb je last van zwakke gewrichten of een sportblessure? Dan kan een kniebrace extra steun aan de knie en verlichting van de pijn bieden. Voor je overgaat tot het kiezen van de juiste kniebrace voor jou, is het aan te raden je eerst te laten informeren bij een huisarts of een medisch specialist over welke brace geschikt is voor jouw klacht.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ons vorig artikel ‘Wat te doen bij gewrichtspijn?‘.

Categories: Lichaamsverzorging, Zomertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer