Artrose symptomen en behandeling

artrose in de knie

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten, die ook wel gewrichtsslijtage genoemd wordt. Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Deze aandoening kan veel klachten opleveren, zoals pijn en stijfheid.

Artrose symptomen

Artritis is de zwelling en overgevoeligheid van een of meer van de gewrichten. De belangrijkste symptomen van artritis zijn gewrichtspijn en stijfheid, die doorgaans verergeren met de leeftijd. De meest voorkomende vormen van artritis zijn artrose en reumatoïde artritis. Artrose en artritis zijn allebei aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Artrose is het gevolg van slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt en artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Artritis kan tot artrose lijden.

Symptomen van artrose zijn bijvoorbeeld pijn tijdens het bewegen van de gewrichten. Ook stijfheid, vooral na een periode van bewegingloosheid, zoals ’s morgens, is één van de symptomen van artrose. Artrose komt vooral voor in de heupen, de knieën, onderaan de duimen en in de eindkootjes van de vingers, maar kan zich ook voordoen in de schouders of rug.

Artrose oorzaak

Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht. Vaak wordt gedacht dat dit te maken heeft met slijtage, maar eigenlijk is dat niet helemaal correct. Een gewricht zit tussen twee botten met op de uiteinden ervan een laagje kraakbeen. Het kraakbeen is heel glad zodat de gewrichten makkelijk kunnen buigen. Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Ondanks veel onderzoek is nog steeds vrij onbekend wat de oorzaak van artrose is. Het is wel mogelijk dat door langdurige zware belasting de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit kan gaan.

oorzaak artrose in de knie

Artrose voorkomen

Voldoende bewegen zou moeten helpen te voorkomen dat artrose zich verder ontwikkelt in de gewrichten. Bewegen en vaak aan sport doen beschermt namelijk de gewrichten door de spieren eromheen te versterken en soepel te houden. En omdat sterkere spieren voor meer steun zorgen, neemt de pijn af. Ergonomie, het aanpassen van de omgeving, zoals de werkplek, een goede zithouding en lichaamshouding kunnen bijdragen aan het voorkomen van artrose.

bezoek aan doctor in de orthopedie

Artrose behandeling

Meestal zijn de klachten wisselend en de klachten kunnen vanzelf overgaan, zelfs hardnekkige klachten. Een genezing van artrose is echter niet mogelijk maar de symptomen kunnen wel worden behandeld. Hoewel artrose niet te genezen is, zijn er wel manieren om de klachten te verminderen. Zo kan bijvoorbeeld paracetamol worden gebruikt om de pijn te verlichten. Als dit de pijn niet genoeg verlicht, kunt je er ook een NSAID bij gebruiken zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac. Voor aanhoudende klachten, raden we natuurlijk aan een huisarts te raadplegen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel genaamd ‘Waarom doet mijn knie pijn en wat kan ik doen?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer