Hoofdluizen: waar komen ze vandaan en wat kan je eraan doen

HOOFDLUIZEN

Wat zijn luizen?

Luizen zijn kleine beestjes die op de hoofdhuid leven en kleine gaatjes prikken om zo bloed op te kunnen zuigen. Ze leggen eitjes aan de haarrand die we neten noemen.

Het hebben van luizen is niet meteen schadelijk voor de gezondheid, maar kan vervelende klachten zoals jeuk veroorzaken en het gaat niet vanzelf over. Bovendien is er een groot besmettingsrisico. Luizen kunnen enkel door rechtstreeks contact van het ene hoofd naar het andere overgedragen worden – ze kunnen niet springen of zwemmen. Om zowel de eigen symptomen te verlichten als besmetting naar anderen toe te vermijden, is het dus belangrijk om de luizen te behandelen en uit te roeien.

Wat kan je zelf doen?

Er bestaan middelen om luizen te voorkomen. Zo bestaat er een preventieve spray (Silikom Protect®) die minstens 2x per week op droog of handdroekdroog haar wordt aangebracht en zo beschermt tegen luizen. Er bestaan ook Leeloop-haarelastiekjes® die gedurende twee weken een product afgeven dat de luizen op afstand houdt. Verder is het belangrijk om het haar regelmatig te controleren.

Als er toch luizen worden gevonden, is de nat-kam-methode het meest effectief. Hierbij haal je de luizen er zelf uit. Het haar wordt gewassen met een gewone shampoo en conditioner en met een gewone kam uitgekamd. Daarna wordt met een luizenkammetje van de achterkant van het hoofd naar voor gekamd en wordt na elke kambeweging de kam schoongemaakt. Vervolgens wordt de conditioner uitgespoeld en wordt de techniek herhaald, maar nu vanaf de voorkant van het hoofd naar de achterkant. Deze methode kan het beste tijdens een periode van 14 dagen enkele keren worden herhaald. De nat-kam-methode is weliswaar tijdsrovend, maar mits goed uitgevoerd heel effectief én veilig voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

En als dat niet helpt?

Als dat niet helpt, bestaan er verschillende luizenshampoos of -lotions die de luizen kunnen doden. Lotions zijn over het algemeen effectiever dan shampoos omdat ze langer blijven zitten en geconcentreerder zijn. Aangeraden is om producten op basis van dimeticon te gebruiken. Dimeticon vormt een laagje over de luis heen, waardoor de ademhalingsorganen van de luis worden afgesloten en hierdoor sterft. Er komen dus geen insecticiden aan te pas en er kan geen resistentie ontstaan tegen deze producten. Volg steeds goed de instructies op die op verpakking vermeld staan van de shampoo of lotion.

Producten op basis van insecticiden zijn ook mogelijk. Deze insecticiden hebben een effect op het centraal zenuwstelsel van de luis. Je brengt dergelijke producten tweemalig aan waar één week tussen zit. Meer is niet aangeraden, om te vermijden dat de luizen resistent worden tegen deze producten. Bovendien is het belangrijk om je kinderen buiten bereik van deze producten te houden, aangezien het erg schadelijk is voor de gezondheid wanneer ze dit binnen krijgen.

Tenslotte is er ook nog een behandeling mogelijk op basis van etherische oliën. Hier zitten bestanddelen in zoals bijvoorbeeld lavendel of tea-tree olie.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer