Welke kindertandpasta kiezen

tandpasta voor kinderen

Als ouder is het begrijpelijk dat je de beste zorg wilt bieden voor de gezondheid van je kind, en een belangrijk aspect hiervan is de mondgezondheid. Het kiezen van de juiste tandpasta voor je kind is essentieel voor een goede mondhygiëne vanaf jonge leeftijd. Bij Pharmazone.be begrijpen we dat ouders vaak vragen hebben over welke tandpasta geschikt is voor hun kinderen. In deze blogpost bespreken we verschillende aspecten, zoals veiligheid, leeftijdsaanbevelingen, babytandjes en het fluoridegehalte, om je te helpen de juiste keuze te maken voor de mondverzorging van je kleintje.

Veiligheid voorop

Veiligheid staat bovenaan de lijst als het gaat om het selecteren van tandpasta voor kinderen. Zorg ervoor dat de tandpasta die je kiest geschikt is voor de leeftijd van je kind en voldoet aan de gezondheidsnormen. Controleer altijd de verpakking op keurmerken en goedkeuringen van gezondheidsinstanties om er zeker van te zijn dat de tandpasta veilig is voor gebruik bij kinderen.

Verschillende leeftijden, verschillende behoeften

Kinderen van verschillende leeftijden hebben verschillende mondverzorgingsbehoeften. Voor de allerkleinsten, zoals baby’s, is het aan te raden om te beginnen met een speciale tandpasta voor baby’s die geen fluoride bevat. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ouders overstappen naar kindertandpasta met aangepaste formules die rekening houden met de groeiende tanden en tandvlees.

kindertandpasta kopen

Babytandjes en tandpasta

Voor ouders van baby’s is de vraag vaak: “Heeft mijn baby echt tandpasta nodig?” In het begin, wanneer de eerste tandjes doorkomen, is het voldoende om de mond van je baby te reinigen met een vochtige doek. Zodra de eerste tandjes goed zijn doorgekomen, kun je beginnen met het gebruik van een tandpasta voor baby’s. Kies voor een tandpasta zonder fluoride, speciaal ontworpen voor de zachte babytandjes.

Het fluoridegehalte

Fluoride is een belangrijk element voor sterke tanden en het voorkomen van tandbederf. Echter, bij jonge kinderen moet het gebruik van fluoride zorgvuldig worden overwogen. Te veel fluoride kan leiden tot fluorose, wat verkleuring van het tandglazuur veroorzaakt. Daarom is het verstandig om voor kinderen onder de zes jaar een tandpasta met een lager fluoridegehalte te kiezen, en ervoor te zorgen dat ze niet te veel tandpasta gebruiken.

Smaak en textuur

Kinderen zijn vaak kieskeurig als het op smaak aankomt, en dit geldt ook voor tandpasta. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse kindertandpasta’s verkrijgbaar in smaken die specifiek zijn ontworpen om de kleintjes aan te spreken, zoals aardbei, appel of watermeloen. Ook de textuur is belangrijk; sommige kinderen geven de voorkeur aan een tandpasta met een gladde consistentie, terwijl anderen de voorkeur geven aan een schuimende variant.

elmex® Kinder tandpasta biedt speciale bescherming dat helpt beschermen tegen gaatjes en bevat 1000 ppm fluoride, een hoeveelheid die wordt aangeraden door experts.

Deze tandpasta voor kinderen is ontwikkeld voor kinderen tussen de leeftijd van 6 en 12 die hun permanente tanden krijgen.

ELGYDIUM Educatieve tandpasta kleurt tandplak groen (voedselkleurstof) om gebieden aan te geven die gepoetst moeten worden en verdwijnt pas als dit goed gedaan is.

Om kinderen aan te moedigen de aanbevolen 2 minuten poetsen te respecteren, verandert ELGYDIUM CHRONO geleidelijk van kleur tijdens het poetsen.

Het belang van goede gewoonten

Naast het kiezen van de juiste tandpasta is het ook van groot belang om je kinderen goede mondverzorgingsgewoonten aan te leren. Moedig regelmatig tandenpoetsen aan, bij voorkeur tweemaal per dag. Leer je kinderen ook de juiste poetstechniek en zorg ervoor dat ze hun tandenborstel regelmatig vervangen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Alles over de eerste tandjes bij baby’s‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer