Wat is stress?
Stress is in onze huidige maatschappij alomtegenwoordig. Stress kan vertrekken vanuit een positieve druk, maar na een tijd omslaan in negatieve druk of angst. Dit kan zich zelfs vertalen in fysieke klachten zoals een hogere bloeddruk, hartkloppingen, migraine en/of slapeloosheid.
Wat kan je zelf doen?
Je hoeft niet meteen naar geneesmiddelen of voedingssupplementen te grijpen. Effectiever is het zoeken naar de oorzaak van de stressgevoelens en bekijken wat er mogelijk is om deze aan te pakken. Een gezondere levensstijl in het algemeen (gezonder eten, alcohol beperken, stoppen met roken, voldoende slapen en bewegen) kan je ook al een heel eind op weg helpen. Kijk eens na of je niet te veel hooi op je vork neemt en of je de druk voor jezelf misschien wat lager kan maken.
Als het niet lukt of niet mogelijk is om de stressoorzaak te elimineren, probeer ze dan te aanvaarden en een manier te vinden om het voor jou draaglijker te maken. Eventjes in de natuur wandelen, een goed gesprek of naar muziek luisteren… De ideale ontspanning kan voor iedereen anders zijn.
Indien je toch wenst over te schakelen naar chemische middelen, zijn er in de apotheek plantaardige producten vrij verkrijgbaar die je kunnen helpen bij stress en eventuele slaapstoornissen. Producten op basis van valeriaanextracten helpen bij lichte nervositeit en slaapstoornissen. Als je door de stress of spanning slecht slaapt, kan je hier eventueel mee geholpen zijn – weliswaar pas na het uitproberen van andere ontspanningsmethodes en het herbekijken van je slaappatroon. Je kunt deze producten dan ook het beste ’s avonds innemen. Als je vooral overdag stress ervaart, kan je voor producten op basis van passiebloemextracten gaan. Bovendien zijn er ook producten op de markt die zowel valeriaan als passiebloem bevatten.
En als dat niet helpt?
Als echt geen enkele van bovenstaande tips helpt, kan je altijd professionele hulp zoeken bij je arts of bij een psycholoog of psychiater. Zij kunnen je verder begeleiden bij de aanpak van de stresssituatie. Er kan bovendien bekeken worden of het noodzakelijk is om een kalmeringsmiddel voor te schrijven, al blijft het aanpakken van de oorzaak de meest efficiënte behandeling tegen stress.