Ginkgo Biloba: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt

Wat is ginkgo biloba?

Ginkgo biloba, ofwel de Japanse notenboom, is oorspronkelijk afkomstig uit centraal China en is de oudste levende boomsoort op aarde. Extracten uit de bladeren van deze boom worden gebruikt omwille van hun geneeskrachtige werking. Ze hebben immers een positief effect op de doorbloeding van het lichaam en de hersenen.

Deze betere doorbloeding kan leiden tot een betere hersenfunctie. Dit maakt dat ginkgo biloba een positief effect heeft op het geheugen en de concentratie. Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer kan ginkgo biloba in de beginfase van de aandoening de symptomen stabiliseren en licht verminderen.

Bovendien kan het ook helpen bij de doorbloeding van de onderste ledematen. Bij mensen met etalagebenen (oftewel claudicatio intermittens) zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor er minder zuurstof naar de spieren wordt gevoerd en de benen na een stukje wandelen al snel pijn kunnen gaan doen.

Veiligheid

Ginkgo biloba kent weinig bijwerkingen. De eerste dagen is er lichte hoofdpijn mogelijk, veroorzaakt door het uitzetten van de bloedvaatjes in de hersenen. Toch is het niet volledig onschuldig – ginkgo biloba remt namelijk het samenklonteren van de bloedplaatjes. Als de patiënt reeds bloedverdunners gebruikt, kan dit effect dus versterkt worden en neemt de kans op bloedingen toe. In dit geval is nauwkeurige controle van een dokter nodig. Je kan ginkgo biloba zonder voorschrift verkrijgen in de apotheek, maar overleg dus met je arts of apotheker alvorens met dit product te starten.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer