Wratten op voeten of handen behandelen

wratten behandelen

Wat zijn wratten? Wratten zijn kleine gezwellen op de huid die normaal gesproken geen pijn veroorzaken. Sommige wratten kunnen wel jeuken en kunnen pijn doen, vooral als ze op je voeten zitten. Volgens het Universitair ziekenhuis Antwerpen zijn wratten goedaardige, “bloemkoolachtige” uitstulpingen van de huid die worden veroorzaakt door een virusinfectie. Plantaire wratten zijn een virale infectie als gevolg van blootstelling aan het humaan papillomavirus.

Wratten herkennen

Plantaire wratten zijn huidkleurig en vertonen vaak kleine zwarte puntjes. Dit soort wratten kunnen alleen of in groepen verschijnen. Tekenen en symptomen van een plantaire wrat zijn: Een kleine, vlezige, ruwe, korrelige groei (laesie) op de onderkant van de voet, meestal de basis van de tenen en de voorvoet of de hiel. Harde, verdikte huid (eelt) over een goed gedefinieerde “plek” op de huid, waar een wrat naar binnen is gegroeid.

wratten herkennen

Wratten oorzaak

Zoals hierboven vermeld worden wratten veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus (HPV). Als dit virus in contact komt met jouw huid, dan kun je een of meerdere wratten krijgen. Het kan echter twee tot zes maanden duren voordat een wrat zich ontwikkelt nadat de huid is blootgesteld aan het virus. Gewone wratten zijn meestal ongevaarlijk en verdwijnen uiteindelijk vanzelf. Sommige mensen krijgen makkelijk wratten, andere niet. Het is niet duidelijk waarom bepaalde personen hier aanleg voor hebben. Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen in principe ook op andere plaatsen verschijnen. Wratten voorkomen is moeilijk, want het virus kan overal voorkomen.

wratten bevriezen

Hoe wratten verwijderen?

De meeste wratten zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen, maar dat kan echter wel tot twee jaar duren. Je kunt in deze periode ook het virus doorgeven aan andere personen. Daarom wordt aangeraden om wratten toch te gaan behandelen. Nieuwe wratten zijn makkelijker te verwijderen dan oudere wratten, daarom is het ook aangeraden om zo vlug mogelijk de wratten te behandelen. Wratten verwijderen kan gemakkelijk thuis worden gedaan. Wortie Cool Advanced bijvoorbeeld verwijdert hardnekkige, volgroeide hand- en voetwratten dankzij de geleidende gel voor extra krachtige bevriezing. Maar ook andere zalven en crémes kunnen helpen bij het verwijderen van wratten. Als het thuis behandelen van wratten geen resultaat heeft is de beste oplossing om deze te laten bevriezen bij de huisarts.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Blaar op voet verzorgen‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer