Heeft mijn baby extra vitamines nodig?

vitamines borstvoeding

Naarmate baby’s groeien, is het belangrijk dat ze voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen om een optimale gezondheid te garanderen. De meeste jonge kinderen krijgen normaal gezien voldoende vitamines en mineralen binnen, door borstmelk of een uitgebalanceerd dieet eens ze vaste voeding eten, maar onder bepaalde omstandigheden moeten jonge kinderen mogelijk vitamines of mineralen aanvullen. Wanneer heeft mijn baby extra vitamines nodig?

Extra vitaminen bij borstvoeding

Volgens Kind & Gezin moet een baby extra vitamine D en K krijgen bij borstvoeding. “Het vitamine D-gehalte in moedermelk is van nature relatief laag en de mama kan dit door haar voeding niet beïnvloeden. Vitamine D bevordert de groei en ontwikkeling van het beendergestel. Daarom de aanbeveling om alle kinderen tot en met de leeftijd van 6 jaar dagelijks 400 IE (internationale eenheden) vitamine D te geven, het hele jaar door. Dit onafhankelijk van de soort melkvoeding of als de borstvoedende mama een extra vitamine D supplement neemt.”

vitaminen borstvoeding

Vitamine K

Ook Vitamine K wordt aangeraden in te nemen omdat een tekort aan vitamine K kan leiden tot gevaarlijke bloedingen. Vitamine K is namelijk in lage hoeveelheden aanwezig in moedermelk, zelfs als de moeder deze vitamine zelf gaat innemen. In bepaalde ziekenhuizen wordt vlak na de geboorte echter een eenmalige intramusculaire toediening van vitamine K gegeven en deze baby’s hebben nadien geen extra vitamine K meer nodig.

Vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor baby’s en jonge kinderen, en sommigen krijgen misschien niet genoeg binnen. Vitamine A is nodig voor een gezond immuunsysteem, kan helpen bij het zien bij weinig licht en houdt de huid gezond. Moedermelk is een natuurlijke, uitstekende bron van vitamine A. Het bevorderen van borstvoeding is de beste manier om baby’s te beschermen tegen vitamine A-tekort.

Vitamine C

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben geen extra vitamine C nodig, behalve in gevallen van duidelijke scheurbuik (vitamine C-tekort). Supplementen van vitamine C voor een moeder veranderen de hoeveelheden in moedermelk niet significant, omdat deze redelijk constant blijven, ongeacht het innameniveau van de moeder.

vitamine C kind

Vitaminen kind ouder dan 6 jaar

De voornaamste problemen met een tekort aan vitaminen zitten in de leeftijdsgroep van 6 maanden en 6 jaar. Als jouw kind een beperkend dieet volgt, de voedingsstoffen niet voldoende kan opnemen of een kieskeurige eter is, kan het kind baat hebben bij het nemen van vitamines. Voor kinderen ouder dan 6 jaar is een supplement aan vitaminen in principe alleen aan te raden bij bepaalde gezondheidsproblemen en op advies van de huisarts. Vitamine- of mineralensupplementen kunnen namelijk slecht zijn voor kinderen wanneer ze in overmatige hoeveelheden worden ingenomen. Dit geldt met name voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K, die worden opgeslagen in lichaamsvet.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Voedingssupplementen: welke producten voor welke leeftijd‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer