Blaar op voet verzorgen

blaren verzorgen

Blaar op de voet

De meest voorkomende oorzaken van blaren op de voeten zijn wrijving en druk wanneer de huid van de voeten continu tegen een sok, schoen of een ander ruw oppervlak wrijft. Dit veroorzaakt irritatie en ontsteking op de huid, met blaarvorming tot gevolg. De blaar veroorzaakt hierna pijn, zwelling en roodheid in het gebied waar de frictie zich voordoet.

In veel gevallen zijn deze met vloeistof gevulde blaren het gevolg van slecht passende schoenen. Schoenen die te strak of te los zitten, kunnen namelijk tegen de huid wrijven. Dit veroorzaakt wrijving en als gevolg daarvan hoopt zich vocht op onder de bovenste huidlaag. Overmatig vocht of transpiratie kan ook deze huidbellen veroorzaken.

oorzaak blaren voet

Blaren voorkomen

Je kunt blaren op de voeten voorkomen door de waarschijnlijke boosdoener aan te pakken, wat vaak de schoenen zijn. Door wrijving en druk ontstaan vaak blaren. Blaren zijn vervelend en pijnlijk, maar komen vrij wanneer we lang met onze nieuwe schoenen lopen. Je kunt je voeten ook helpen om wrijving aan te pakken door ze actief harder te maken. Het hebben van de juiste uitrusting, zoals sokken en blisterhoezen, kan helpen voorkomen dat je blaren op de voeten krijgt. Het kiezen van de juiste maat en vorm van de schoen kan blaren ook helpen voorkomen. Koop daarom een schoen die goed past, zodat de hiel niet wegglijdt en de tenen niet tegen de voorkant van de schoen gaan wrijven.

Blaar openprikken?

Vaak opteren mensen ervoor om de blaar of het blaasje op de voet open te prikken? Is dit echter een goed idee? In de meeste gevallen is het niet nodig om een blaar open te prikken. Blaren openprikken is niet aan te raden, omdat de bubbel een beschermende laag biedt die infecties afweert. Als je de blaar niet doorprikt, blijft het een steriele omgeving, waardoor elk risico op infectie vrijwel uitgesloten is. Blaren hebben ongeveer 7-10 dagen nodig om te genezen en laten meestal geen litteken achter. In sommige gevallen is het echter wel aangewezen om de blaar open te prikken, wanneer de wond de kans loopt op een infectie.

blaren verzorgen

Blaren verzorgen?

Of je de blaar nu gaat openprikken of niet, je kunt je blaren afdekken met een verband om de pijn te verzachten. Door de blaar te bedekken met een pleister of gaasje, kan deze worden beschermd terwijl deze geneest. Als de blaar barst, weersta dan de drang om de dode huid van de bovenkant af te pellen. Sommige middelen, zoals hydrocolloïde pleisters verbanden, kunnen verder ongemak helpen voorkomen en het genezingsproces bevorderen. Plaatselijke antibiotica is in de meeste gevallen niet nodig.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wondjes verzorgen‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer