Hoe de oren uitkuisen?

oren niet schoonmaken met wattenstaafje

Voelen je oren verstopt aan? Overtollig oorsmeer kan zich soms ophopen en het gehoor bemoeilijken. Wanneer je langere tijd last blijft hebben van veel oorsmeer is het noodzakelijk om de oren schoon te maken. Je hebt waarschijnlijk al wel gelezen dat het gebruik van wattenstaafjes eigenlijk geen veilige manier is om oorsmeer te verwijderen.

oren uitkuisen

Gebruik wattenstaafje niet in het oor!

Door een wattenstaafje als een WC-ontstopper in de gehoorgang te gebruiken, wordt het oorsmeer steeds dieper naar binnen geduwd. Het probleem is namelijk dat als je het oorsmeer dieper naar binnen duwt, het oorsmeer niet uit het oor kan worden geveegd. Ook kunnen wattenstaafjes lekke trommelvliezen en gehoorverlies veroorzaken. Op deze manier kan er een infectie ontstaan en dat kan veel schade aanrichten. Juist daarom raden artsen het gebruik van wattenstaafjes in de oren af.

Hoe oren reinigen?

Oorsmeer is noodzakelijk voor het goed functioneren van de oren. Onze gehoorgangen zijn namelijk zo ontworpen om oorsmeer aan te maken omdat het een integraal onderdeel is van de manier waarop onze oren functioneren. Het is daarom alleen noodzakelijk om (een deel van het) oorsmeer te verwijderen wanneer deze het gehoor belemmert. Gebruik wattenstaafjes sowieso alleen aan de buitenkant van je oor.

oorspray

In de apotheek kun je oordruppels en oorspray kopen die oorsmeer verzachten. In onze online apotheek vind je alles terug om het oor hygiënisch te houden en kleine kwaaltjes te behelpen. Bekijk ons assortiment oorreinigers zoals wattenstaafjes, oordruppels en sprays tegen oorsmeer. Je vindt hier zowel oorreiniging producten voor kinderen als voor volwassenen.

Gebruik oorspray of oordruppels

Breng het gespecificeerde aantal druppels in het oor aan, wacht een bepaalde tijd en laat het oor leeglopen of spoelen. Een oorspray werkt op dezelfde manier als oordruppels. Breng de spray eenvoudig naar de ingang van de gehoorgang en druk op het mondstuk om de oplossing toe te dienen. Masseer het oor hierna zachtjes voor een optimale effectiviteit. Kantel vervolgens jouw hoofd om de oplossing uit het oor te leiden en veeg de vloeistofresten weg. Spoel het mondstuk vervolgens af onder heet water om het zo schoon te houden voor een volgend gebruik.

oren laten reinig

Oren laten reinig

De veiligste manier om oorsmeer uit de oren te laten verwijderen, is door naar een arts te gaan. De “oren laten uitspuiten” zoals men in de volksmond zegt. De huisarts zal met water op lichaamstemperatuur de gehoorgang reinigen door water in de gehoorgang te spuiten. Deze procedure neemt slechts enkele seconden in beslag en is makkelijk uit te voeren. Na het uitspuiten van het oor kun je normaal gezien meteen weer beter horen, als het gehoorprobleem werd veroorzaakt door een prop of opgehoopt oorsmeer in het oor.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat doen tegen oorpijn?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer