Wat is een likdoorn en hoe verwijderen?

likdoorn behandeling

Likdoorns worden meestal veroorzaakt door herhaalde, constante wrijving van de tenen en voeten. Deze kleine, dikke delen van de verheven huid kunnen dan pijn en ongemak veroorzaken tijdens het stappen. Likdoorns kunnen het stappen pijnlijk maken en zijn daarom heel vervelend.

Wat is een likdoorn?

Likdoorns, eksterogen — of in het Latijn clavus — zijn kleine plekjes verdikte huid die op de tenen of voeten ontstaan. Een clavus kan zich op verschillende plaatsen op de voeten vormen, zoals onder het teennagelbed, tussen de tenen, aan de zijkanten van de voeten en op de onderkant van de voeten. Een likdoorn ontstaat door toegenomen eeltvorming op een plek waar de huid wordt blootgesteld aan druk. De aangroeiende eeltlaag boort zich in het vlees en zorgt voor pijn.

likdoorn op voet

Likdoorn of wrat?

Wat is het verschil tussen een likdoorn en een wrat? Het onderscheid ligt in hoe deze huidgroei eruitziet, waar ze verschijnen en de primaire oorzaak. Wratten zijn kleine huidgezwellen die zich op de voeten kunnen vormen maar kunnen eigenlijk overal op het lichaam verschijnen. Sommige wratten kunnen eruitzien als een likdoorn omdat ze ook vleeskleurig en ruw aanvoelen. Het grootste verschil tussen een likdoorn en een wrat is echter dat wratten er ook korrelig uitzien en zwarte stippen eromheen hebben.

Likdoorn behandeling

Hoe kun je een likdoorn behandelen? Als je zeker weet dat je een likdoorn hebt, kun je een van de methoden hieronder proberen om de likdoorn thuis te behandelen. Je kunt likdoorns van de tenen of voeten verwijderen door ze zachter te maken en de dode huid vanboven geleidelijk weg te scrubben. Je moet wel voorzichtig te werk gaan om te voorkomen dat het probleem niet erger wordt. Likdoorns kunnen daarnaast behandeld worden door de hoornlaag los te weken met salicylzuur. De likdoorn kan worden weggesneden door een pedicure om de pijn weg te nemen als het te pijnlijk wordt.

likdoorn behandelen

Voor de behandeling van een eksteroog kun je ook verschillende soorten pleisters gebruiken om het stappen makkelijker te maken. Er bestaan ook speciale pleisters met beschermingsringen om de likdoorn optimaal te beschermen tegen wrijvingen. De pleisters met beschermingsringen zijn ontwikkeld uit een ovaal schuim om zich om de pijnlijke plek heen te vormen. Een snel intrekkende olie-in-water voetcrème kan de huid daarnaast extra beschermen en voorkomt ook verder vochtverlies.

Likdoorn voorkomen

Draag comfortabele schoenen die geen druk uitoefenen op de tenen. Likdoorns zijn namelijk het gevolg van druk en wrijving op de tenen of het dragen van strakke en oncomfortabele schoenen. Het voorkomen van likdoorns of eelt betekent in de meeste gevallen het simpelweg vermijden van de repetitieve handelingen die ervoor hebben gezorgd dat ze zich in de eerste plaats gaan ontwikkelden. Je kunt een likdoorn daarom voorkomen door goed passende schoenen te dragen, beschermende pads te gebruiken en andere maatregelen te nemen om de schoenen beter te doen passen.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer