Wat doen bij Psoriasis?

man met Psoriasis

Wat is Psoriasis? Psoriasis, zilverschub of schub(ben)ziekte is een huidziekte waarbij het maken van nieuwe huidcellen te snel gaat. De nieuwe huidcellen worden daardoor niet goed aangemaakt, gaan dood en stapelen zich op. De huid wordt daarom op die plekken hard en gaat schilferen.

Psoriasis oorzaak

Psoriasis wordt beschouwd als een probleem met het immuunsysteem dat ervoor zorgt dat de huid sneller dan normaal herstelt. Bij het meest voorkomende type psoriasis, bekend als plaque psoriasis of psoriasis vulgaris, resulteert deze snelle celvernieuwing in schubben en rode vlekken. Wat er precies voor zorgt dat het immuunsysteem niet goed werkt, is niet helemaal duidelijk. Onderzoekers geloven dat zowel genetica als omgevingsfactoren een rol spelen. De aandoening is helemaal niet besmettelijk.

Psoriasis symptomen

Psoriasis symptomen

Tekenen en symptomen van psoriasis kunnen van persoon tot persoon verschillen. Veel voorkomende tekenen en symptomen zijn onder meer:

  • Rode plekken op de huid bedekt met dikke, zilverachtige schubben
  • Kleine schilferende plekken (vaak gezien bij kinderen)
  • Droge, gebarsten huid die kan bloeden of jeuken
  • Jeuk, branderig gevoel of pijn
  • Verdikte, ontpitte of geribbelde nagels
  • Gezwollen en stijve gewrichten

Plekken veroorzaakt door Psoriasis kunnen variëren van enkele roosachtige schilfers tot uitbarstingen die grote gebieden bedekken. De meest getroffen gebieden zijn de onderkant van de rug, ellenbogen, knieën, benen, voetzolen, hoofdhuid, gezicht en handpalmen.

Psoriasis behandeling

Wat is de beste manier om Psoriasis te behandelen? Psoriasisbehandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat huidcellen zo snel groeien en om schubben te verwijderen. Opties zijn onder meer crèmes en zalven (actuele therapie), lichttherapie (fototherapie) en orale of geïnjecteerde medicatie. Topische corticosteroïden (steroïden, zoals hydrocortison) zijn zeer nuttig en vaak de eerstelijnsbehandeling voor beperkte of kleine gebieden van psoriasis. Deze zijn er in veel preparaten, waaronder sprays, vloeistoffen, crèmes, gels, zalven en schuim. Bij hoofdhuid met neiging tot Psoriasis wordt ook speciale shampoo aanbevolen.

Psoriasis behandeling

Het wordt aanbevolen om een arts te raadplegen als u een van de volgende symptomen heeft: zwelling, pijn of stijfheid in een of meer gewrichten, vooral de vingers of tenen, pijn of gevoeligheid in de onderrug, voeten of enkels of bij gewrichten die warm aanvoelen. Indien onbehandeld, kunnen patiënten met matige tot ernstige Psoriasis artritis Psoriatica (PsA) ontwikkelen, die tot 40% van de patiënten treft. Net als bij reumatoïde artritis kan PsA pijn, invaliditeit en blijvende gewrichtsmisvormingen veroorzaken.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “Wat doen bij droge huid in het gezicht?“.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer