Hoe gezond afvallen?

hoe gezond afvallen

Nu het nieuwe jaar van start is gegaan, heb je misschien net als vele anderen “goede voornemens” voor het nieuwe jaar. De meest populaire goede voornemens zijn: stoppen met roken, meer sporten en bewegen, minder alcohol drinken en minder eten. Met andere woorden: een gezonder leven leiden. Er zijn verschillende manieren om veilig af te vallen en hieronder vind je tips om je hierbij te helpen. Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo per week. Meer dan 1 kilo per week is te veel.

Gezond eten en afvallen

De beste manier om af te vallen is door gezonder te gaan eten. Gezonder eten zal er echter niet voor zorgen dat je vlug gaat afvallen, maar op een trage manier afvallen is de meest gezonde manier om af te vallen. Snel vet proberen te verliezen is geen goed idee. Ten eerste kan het te snel verliezen van lichaamsvet, als gevolg van een vlug dieet, restrictieve eetgewoonten of te veel sporten, een negatief effect hebben op je hormonen en mentale gezondheid. Om nog maar te zwijgen over het terugveren van de gewichtstoename. Dit is helemaal niet wat je wilt. Het is beter om op een duurzame manier af te vallen.

gezond afvallen

Het is redelijk veilig om te zeggen dat je meer groenten moet eten om op een gezonde manier af te vallen. En welke voedingsfilosofie of welk dieet je ook onderschrijft, groenten vormen een groot deel van het programma. Groenten hebben veel te bieden: ze vullen je met heel weinig calorieën, en ze overspoelen je lichaam met de voedingsstoffen die het nodig heeft om ziekten te bestrijden, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker.

Doe aan lichaamsbeweging

Actief zijn is de sleutel tot afvallen en op gewicht blijven. Lichaamsbeweging biedt niet alleen veel gezondheidsvoordelen maar kan ook helpen de overtollige calorieën te verbranden, die u niet kunt verliezen door alleen een dieet te volgen. Hier is het belangrijk om een activiteit te vinden die je ook graag doet. Als je gaat sporten maar er telkens tegen opziet dan is het heel waarschijnlijk dat je zult opgeven. Zoek daarom een activiteit die je leuk vindt en die in je routine past. Meer bewegen betekent niet dat je lid moet worden van een sportschool. Van wandelen tot zelfs tuinieren, elke activiteit die je hartslag op gang brengt en je spieren in beweging brengt, kan effect hebben.

lichaamsbeweging afvallen

Voedingssupplementen bij afvallen

Als je op zoek bent naar advies om af te vallen, zijn er veel vitaminesupplementen die klinken alsof ze je kunnen helpen af te slanken. Supplementen kunnen zeker helpen om een gezonder leven te leiden, maar zijn geen wondermiddel om af te vallen. Vitaminen als geheel leiden niet tot gewichtsverlies, maar voorzien het lichaam eerder van belangrijke voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in jouw dieet. Er zijn bijvoorbeeld heel veel goede gezondheidsredenen om ervoor te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Ook Vitamine D, Calcium, Vitamine B supplementen, Omega-3 vetzuren en Magnesiumsupplementen kunnen je helpen bij het opbouwen van een goed dieet. Lees ons artikel “Voedingssupplementen: welke producten voor welke leeftijd” voor meer informatie over supplementen.

afvallen supplementen

Het nemen van vitaminesupplementen zal je niet op magische wijze helpen om kilo’s kwijt te raken. Er zijn voedingsstoffen die het waarschijnlijker maken dat je gezond blijft eten door bijvoorbeeld je humeur te verbeteren of je op te peppen – hoewel er geen bewijs is dat een beter humeur of meer energie een bepaalde persoon zal helpen kiezen voor een gezondere leefstijl.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “5 tips om je goede voornemens vol te houden“.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer