Wat doen bij droge huid in het gezicht?

vrouw met droge huid gezicht

Om gezond te blijven en haar werk goed te doen, heeft de huid water en natuurlijk voorkomende oliën nodig om de huid zacht, soepel en rekbaar te houden. Zonder vocht en oliën kan de huid namelijk gaan uitdrogen. De huid is de eerste verdedigingslinie van het lichaam. Het voorkomt dat schadelijke micro-organismen, zoals virussen en bacteriën, het lichaam binnendringen. Het beschermt mensen simpel gezegd tegen de omgeving.

droge huid gezicht

Droge huid oorzaak

Mensen kunnen een droge huid op hun gezicht krijgen als gevolg van vele factoren, waaronder veranderingen in temperatuur of vochtigheid, het gebruik van zeep met agressieve chemicaliën en huidaandoeningen, zoals eczeem. Het gebeurt wanneer de huid niet al het water of de natuurlijk voorkomende oliën heeft die ze nodig heeft om zichzelf te onderhouden en zacht en soepel te blijven.

droge huid door koude

Omgevingsoorzaken van een droge huid zijn onder meer:

 • het gebruik van agressieve deodorants of reinigingsproducten
 • lange, warme douches of baden nemen
 • leven in koude, droge omstandigheden
 • het gebruik van warmtebronnen, zoals centrale verwarming of houtkachels, die de lucht uitdrogen

Soms kan een droge huid het gevolg zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

 • uitdroging
 • eczeem
 • diabetes
 • bepaalde medicijnen

Droge huid in het gezicht

Veel mensen krijgen te maken met droge huid in het gezicht. Denk dan vooral aan droge huid rond ogen en droge huid rond de mond. Mensen kunnen een droge huid op hun gezicht krijgen als gevolg van vele factoren, waaronder veranderingen in temperatuur of vochtigheid, het gebruik van zeep met agressieve chemicaliën en huidaandoeningen, zoals eczeem. In de meeste gevallen kunnen mensen van een droge huid afkomen met huismiddeltjes en vrij verkrijgbare behandelingen.

Droge huid en jeuk

Bij droge huid kan er ook sprake zijn van verlies van huidschilfers, ernstige jeuk en een verhoogde gevoeligheid bij aanraking. Zonder een verandering in jouw huidverzorging aan te brengen, kan droge lucht fijne lijntjes en rimpels meer doen opvallen. Een droge, jeukende huid kan schilferen, barsten en zelfs bloeden. Om de jeuk te verlichten, moet je te weten komen welke huidaandoening je hebt. De beste manier om een nauwkeurige diagnose te krijgen, is door naar gecertificeerde dermatoloog te gaan. In sommige gevallen kan een droge huid en jeuk het gevolg zijn van een allergische reactie of een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis, waarvoor specifieke behandelingen nodig kunnen zijn.

Droge huid behandelen

Wat is de beste manier om droge huid te behandelen? Vochtinbrengende crèmes, zalven en crèmes verbeteren de natuurlijke barrièrefunctie van de huid, wat het vasthouden van water bevordert. ’s Nachts hydrateren kan extra voordelen bieden. Een persoon kan een vochtinbrengende crème op zijn of haar gezicht aanbrengen voordat hij of zij naar bed gaat en deze ’s ochtends afwassen met een zachte reiniger.

crème droge huid

Zepen die geuren, kleuren en andere chemicaliën bevatten, kunnen de huid gaan irriteren en uitdrogen. Het is daarom, over het algemeen, beter om te kiezen voor milde, geurvrije reinigingsmiddelen of gezichtszepen en om producten te vermijden die alcohol, kunstmatige kleurstoffen en plastic bevatten.

De huid maakt van nature nieuwe cellen aan en stoot oude cellen af, waarbij ze zichzelf meestal binnen ongeveer een maand vervangt. Wanneer dode huidcellen aan het oppervlak vast komen te zitten, kunnen mensen droge plekken en verstopte poriën opmerken. Het exfoliëren van de huid is daarom ook een manier om droge huid te behandelen. Exfoliëren helpt dan bij het verwijderen van dode huidcellen, wat droge plekken kan verminderen en de algehele textuur van de huid kan verbeteren.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “10 tips tegen droge lippen“.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer