Wat doen tegen oorpijn?

man met oorpijn

Onder oorpijn verstaan we pijn in het oor of in de gehoorgang. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire oorpijn. Bij primaire oorpijn ligt de oorzaak in het oor zelf en bij secundaire of gerefereerde oorpijn ligt de oorzaak op afstand van het oor, en straalt de pijn uit naar het oor.

Oorpijn oorzaken

Oorpijn is een veelvoorkomend probleem, vooral bij kinderen. De pijn kan verontrustend zijn, maar het wordt meestal alleen veroorzaakt door een kleine infectie en zal zonder behandeling vaak binnen een paar dagen beter worden. Oorpijn kan een scherpe, doffe of brandende pijn geven die komt en gaat of soms constant is. Een of beide oren kunnen er last van hebben.

Een verkoudheid, allergieën of een sinusinfectie kunnen de buisjes in het middenoor verstoppen. Wanneer vocht zich ophoopt en geïnfecteerd raakt, zal jouw huisarts het otitis media noemen. Otitis media is een ontsteking of infectie in het middenoor. Dit is de meest voorkomende oorzaak van oorpijn. Als de arts denkt dat de oorzaak een bacterie is, kan hij of zij antibiotica voorschrijven. Zo niet, dan kan de dokter een decongestivum-allergiebehandeling aanbevelen met een antihistaminicum en een neussteroïde.

Otitis media

Oorpijn bij slikken

Oorpijn kan ook slechts optreden als je iets doet waarbij de oren eigenlijk niet betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld slikken. Een veelvoorkomende oorzaak van oorpijn bij het slikken is een oorontsteking. De meeste oorontstekingen worden veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie in het middenoor. Ze veroorzaken meestal zwelling, vochtophoping en irritatie in uw oor, wat pijn kan veroorzaken.

Normaal gesproken zorgt de buis van Eustachius ervoor dat bij het slikken, kauwen en spreken het met lucht gevulde middenoor voorzien wordt van verse lucht en tegelijkertijd slijm wordt afgevoerd. Als de buis van Eustachius verstopt zit dan kan de lucht niet weg en wordt het trommelvlies als gevolg van onderdruk door de buitenlucht naar binnen geduwd. Dit kan dan oorpijn van het slikken al gevolg hebben.

patiënt bij dokter voor oorpijn

Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Keel en oorpijn worden wel vaker samen geconstateerd. In dit geval wordt de oorpijn waarschijnlijk veroorzaakt door een keelontsteking. Symptomen van een keelontsteking kunnen zijn: pijn bij het slikken, een rode keel, koorts, opgezette klieren een schorre stem en ook oorpijn.

Oorpijn kind

Oorpijn bij kinderen komt heel vaak voor. De oorpijn kan worden veroorzaakt door vocht achter het trommelvlies, een infectie in het middenoor of een infectie in de gehoorgang (ook bekend als zwemmersoor). Kinderen jonger dan 5 jaar lopen een hoger risico op oorinfecties, vooral na infecties van de bovenste luchtwegen (zoals verkoudheid). Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar komt echter bijna altijd door een ontsteking van het middenoor.

oorpijn kind

Oorpijn behandelen

Je kunt thuis verschillende stappen ondernemen om oorpijn te verminderen. Probeer deze stappen om de oorpijn te verlichten:

 • Breng een koud washandje aan op het oor.
 • Voorkom dat het oor nat wordt.
 • Ga rechtop zitten om de oordruk te verlichten.
 • Gebruik oordruppels.
 • Neem pijnstillers vrij van voorschrift.
 • Kauwgom om de druk te verlichten.
 • Voed een baby om hen te helpen hun druk te verlichten.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “Verkoudheid: 3 dingen die je kunnen helpen“.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer