Nierstenen voorkomen en behandelen

man met nierstenen

Nierstenen of nefrolithiasis of urolithiasis genoemd, zijn harde afzettingen van mineralen en zouten die zich in de nieren vormen. Nierstenen worden meestal aangetroffen in de nieren of in de urineleider, de buis die de nieren met de blaas verbindt. Ze kunnen in bepaalde gevallen extreem pijnlijk zijn en kunnen leiden tot nierinfecties of nieren die niet goed werken, wanneer de nierstenen niet worden behandeld.

nierstenen oorzaken

Nierstenen oorzaken

Hoe worden nierstenen veroorzaakt? Dieet, overgewicht, sommige medische aandoeningen en bepaalde supplementen en medicijnen behoren tot de vele oorzaken van nierstenen. Mogelijke oorzaken zijn onder meer te weinig water drinken.

Gewoonlijk verwijderen jouw nieren afvalstoffen uit het bloed om urine te maken. Wanneer er echter te veel afvalstoffen in jouw bloed zitten en het lichaam niet genoeg urine aanmaakt, beginnen zich kristallen in de nieren te vormen. Iedereen kan in principe nierstenen krijgen, maar sommige mensen hebben meer kans dan anderen om ze te krijgen.

nierstenen symptomen

Nierstenen symptomen

Als je slechts een kleine niersteen hebt, kan deze normaal gezien gewoon via de urine het lichaam verlaten. In dit geval zou je eigenlijk nooit weten dat je op een bepaald moment nierstenen had. Als je echter een grotere niersteen hebt, kan deze vast komen te zitten in de urinewegen en de urine blokkeren. Daarom zijn veel voorkomende symptomen van een nierstenen pijn bij het plassen of zelfs bloed bij het plassen.

Nierstenen verwijderen

Hoe kun je dan nierstenen behandelen en verwijderen? Een uroloog kan met verschillende behandelingen de niersteen verwijderen of in kleine stukjes breken. De arts kan bijvoorbeeld schokgolflithotripsie gebruiken om de niersteen in kleine stukjes te maken. De kleinere stukjes van de niersteen gaan dan door de urinewegen naar buiten. Er bestaan echter ook andere manieren om de steen in kleinere deeltjes te breken.

Nierstenen voorkomen

Nierstenen voorkomen kun je in het algemeen doen door zo gezond mogelijk te leven en genoeg water te drinken. Neem altijd dagelijks minstens 2 liter vocht op, en nog meer op warme dagen en wanneer je heel veel zweet. Als je te zwaarlijvig bent, heb je meer kans om nierstenen te krijgen. Hetzelfde geldt als je diabetes hebt. Voorkom ook een te grote dosis aan vitamine C door het gebruik van voedingssupplementen. Te veel vitamine C in de urine vergroot namelijk de kans op steenvorming.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook het artikel ‘Vitamine C, vraag & antwoord‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer