Waar op letten bij plaatsen tandimplantaat?

tandimplantaat

Tandimplantaten kunnen de kwaliteit van het leven en de gezondheid van een persoon die ze nodig heeft aanzienlijk verbeteren. Het is echter niet altijd even evident om te weten wat je kunt verwachten bij het kiezen voor een tandimplantaat, er zijn namelijk verschillende opties op de markt. Daarom willen we alles doornemen wat je moet weten voordat je een tandimplantaat laat plaatsen.

tandimplantaat prijzen

Waarom worden tandimplantaten gebruikt?

Mensen kiezen om een tandimplantaat te laten plaatsen wanneer één of meerdere tanden verloren zijn gegaan na bijvoorbeeld een ongeval of wanneer de tand door een of andere reden moest worden vervangen. Tandimplantaten zijn een uitstekende vervanging voor ontbrekende of beschadigde tanden waarbij niemand, zelfs jezelf niet, zal merken dat jouw oude tand verdwenen is. Na het plaatsen van de nieuwe tand biedt deze aanzienlijke ondersteuning voor de rest van de tanden, omdat tijdens het proces het bot rondom het implantaat geneest. De belangrijkste reden om voor een tandimplantaat te kiezen is om opnieuw een mooie glimlach te krijgen en vol zelfvertrouwen sociaal te kunnen zijn.

Hoe wordt een tandimplantaat uitgevoerd?

Tijdens de operatie voor het plaatsen van een tandimplantaat, maakt de tandarts of kaakchirurg een snee om het tandvlees te openen en het bot bloot te leggen. Er worden hierna gaten geboord in het bot waar de metalen vijs van het tandheelkundige implantaat wordt geplaatst. Het gebied waar het implantaat of de implantaten geplaatst zullen worden, wordt natuurlijk plaatselijk verdoofd met lokale verdoving. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht. Is het plaatsen van een implantaat pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling helemaal niet pijnlijk, maar na een operatieve ingreep kan het natuurlijk wel gebeuren dat er last wordt ondervonden. Daarom worden er pijnstillers voorgeschreven.

tandimplantaat met kroon

Zijn er verschillende opties bij tandimplantaat?

Er zijn in principe verschillende manieren om een nieuwe tand te plaatsen die vast blijft zitten. De twee meest gebruikte opties zijn de (conventionele) brug en een kroon op een implantaat. In het geval van de conventionele brug wordt er een brug gemaakt van zirkonium of een ander vergelijkbaar materiaal met een tand uit porselein eroverheen. Deze vervangende tand heeft dan de vorm van de ontbrekende tand en bevindt zich op het tandvlees.

Deze methode kan vrij vlug afgehandeld worden en in twee tot vier weken is alles klaar. Het nadeel is dat zal moeten worden geboord in de tanden ernaast, waardoor eigenlijk gezond tandweefsel onnodig wordt opgeofferd. Deze optie is met een prijs van ongeveer 1200 tot 1500 euro de goedkoopste.

De tweede optie is kiezen voor kroon op het implantaat. Het implantaat is in dit geval een titanium schroef die in het in kaakbot wordt geplaatst. De schroef moet dan eerst een bepaalde periode vastgroeien, waarna de kroon kan worden geplaatst. Het grootste voordeel hier is dat er niet hoeft te worden geboord in de tanden ernaast en er geen zwevende brugdelen moeten worden gebruikt.

kroon op het implantaat

Het grootste nadeel is dat de behandeltijd een stuk langer is dan bij de eerste optie, en afhankelijk van de plaats van de tand tussen de 6 weken en 6 maanden kan duren. De prijs is ook iets hoger dan bij een brug, namelijk tussen de 1500 en 2500 euro. Als de tanden ernaast dus nog in een goede staat zijn, dan is kiezen voor een kroon op het implantaat in de meeste gevallen de beste oplossing. Raadpleeg de tandarts om de beste oplossing voor jouw tandimplantaat te weten te komen.

Welke tandpasta tandimplantaat?

Over het algemeen wordt aangeraden om een milde, niet al te hard schurende tandpasta te gebruiken om je implantaten schoon te houden. Daarnaast kan er ook een speciale tandenborstel worden gebruikt, zoals de VITIS Implant Brush. VITIS Implant Brush is een speciale implantaatborstel die zeer geschikt is voor de dagelijkse reiniging en verzorging van implantaten. Door de extra zachte borstelharen wordt het delicate tandvlees rondom het implantaat optimaal beschermt in geval van tandvleesproblemen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat doen tegen tandpijn?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer