Vitamine C, vraag & antwoord

Vitamine C

Eet genoeg fruit. Die aansporing horen we allemaal van kind af aan. Fruit en een aantal groenten bevatten vitamine C, en iedereen weet dat we dit nodig hebben om gezond te blijven.

Maar hoe helpt vitamine C onze gezondheid? En hoeveel hebben we ervan nodig?

Wat is vitamine C?

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een wateroplosbare vitamine die werkt als antioxidant. Omdat ons lichaam zelf geen vitamine C aanmaakt, moeten we het uit onze voeding halen.

Waarom hebben we vitamine C nodig?

Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Evenals vitamine E en vitamine B2 beschermt het tegen vrije radicalen die lichaamscellen kunnen beschadigen. Daarnaast draagt het bij aan de energievoorziening en is het belangrijk voor gezonde botten, tanden, bloedvaten en huid. Ook in de opname van ijzer -nodig voor de energieproductie – speelt vitamine C een rol. Kortom: vitamine C is onmisbaar voor allerlei belangrijke lichaamsprocessen.

Wat zijn belangrijke leveranciers van vitamine C?

Zoals gezegd, vitamine C halen we vooral uit fruit en groenten. Producten die veel vitamine C bevatten zijn onder meer sinaasappels, kiwi’s, aardbeien, rode paprika, broccoli en spruitjes.

Hoeveel vitamine C heb je elke dag nodig?

Voor gezonde volwassenen wordt een dagelijkse vitamine C behoefte van 75 milligram gehanteerd. Wanneer je gevarieerd eet, krijg je genoeg vitamine C binnen uit het voedsel. Een zeer ernstig vitamine C tekort kan leiden tot scheurbuik, de ziekte die in vroeger tijden zeevaarders op lange routes trof en onder andere leidt tot inwendige bloedingen en het uitvallen van de tanden. In onze tijd komt scheurbuik nauwelijks nog voor.

Kun je ook teveel vitamine C binnenkrijgen?

Vitamine C heb je niet snel teveel. Het overschot plas je namelijk uit. De enige mogelijke problemen die aan een hoge inname van Vitamine C worden toegeschreven zijn darmklachten en diarree. Voor de vaak gehoorde waarschuwing dat teveel vitamine C het ontstaan van nierstenen bevordert, zijn geen bewijzen gevonden.

Helpt vitamine C tegen verkoudheid?

Hoewel het innemen van extra vitamine C vaak wordt aangeraden bij verkoudheid, is nooit afdoende aangetoond dat dit effect heeft. Een verkoudheid moet zijn beloop hebben en er is weinig dat je kunt doen om de ernst en de duur van deze aandoening te verminderen. Het enige wat je kunt doen is de symptomen verzachten. Lees meer over verkoudheid in ons blogartikel Verkoudheid of griep: wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen?

Vitamine C supplementen: wanneer en voor wie?

Vitamine C supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en Vitamine C is ook een vast ingrediënt in multivitamines. Ook wordt het toegevoegd aan bijvoorbeeld paracetamol, Antigrippine en Hot Coldrex. Supplementen zijn geen vervanging voor een gezond en gevarieerd dieet, omdat groenten en fruit ook andere belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals vezels.

Extra vitamine C in de vorm van supplementen wordt wel aangeraden en vaak voorgeschreven voor

  • rokers
  • mensen die veel alcohol drinken
  • zwangere vrouwen
  • vrouwen die borstvoeding geven
  • mensen met een eenzijdig eetpatroon
  • ouderen
Categories: Voedingssupplementen

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer