Wat doen om spataders te voorkomen?

spataders behandelen

Spataderen of spataders zijn gezwollen en vergrote aderen die meestal op de benen en voeten voorkomen. Ze kunnen blauw of donkerpaars zijn en zien er vaak klonterig, uitpuilend of gedraaid uit. Spataders zijn vaak duidelijker te zien bij warm weer of als je lang recht hebt gestaan. Ze kunnen verbeteren als je rondloopt of je jouw benen opheft en laat rusten.

Oorzaken spataders

Spataderen ontstaan wanneer de kleine kleppen in de aderen niet meer goed werken. In een gezonde ader stroomt het bloed soepel naar het hart, maar als de kleppen verzwakken of beschadigd zijn, kan het bloed terugstromen en zich ophopen in de ader, waardoor de aderen uiteindelijk gezwollen en vergroot raken en spataderen veroorzaken. Men vermoedt dat de ader minder elastisch wordt door afwijkingen in de achterwand van de ader maar het is echter niet helemaal duidelijk waardoor spataderen precies ontstaan. In sommige families hebben mensen vaker spataderen, dus er lijken ook genetische factoren mee te spelen.

spataders voorkomen

Spataders voorkomen

Het slechte nieuws is dat er weinig bewijs is dat je spataders kunt voorkomen of dat nieuwe zich gaan ontwikkelen. Maar er zijn manieren om de symptomen van bestaande spataderen te verlichten. Een van de belangrijkste redenen om ervoor te zorgen dat spataderen minder zichtbaar worden, is door niet lang stil te staan of te zitten en elke 30 minuten te proberen te bewegen. Neem daarom regelmatig pauzes gedurende de dag en leg de benen op een kussentje terwijl je uitrust.

Spataders behandelen

Bij het behandelen van spataderen kunnen elastische kousen helpen tegen de klachten en verergering tegengaan. Steunkousen of spataderkousen heb je in verschillende soorten om te gebruiken in verschillende situaties: reiskousen, sportkousen, diabeteskousen, klasse II kousen of therapeutische en elastische kousen. Andere behandelingen zijn: dichtspuiten, strippen, lasertherapie en ambulante flebectomie.

spataders wanneer naar dokter

Wanneer naar dokter?

Spataderen zijn zelden een ernstige aandoening en hoeven meestal niet te worden behandeld, omdat ze meestal alleen op een esthetische manier een effect hebben. Dus als je spataderen hebt en je er geen last van hebt, dan hoef je geen huisarts te raadplegen. Als de spataders gepaard gaan met veranderingen op de benen of met klachten zoals pijn of krampen, dan is het aangewezen de raad van een dokter te vragen. Zeker wanneer de spataders gepaard gaan met zware en gezwollen benen is het aanbevolen je huisarts te bezoeken.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat kun je doen tegen zware benen?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer