Hoe littekens verwijderen

littekens verwijderen

Littekens zijn er in alle soorten en maten. Iedereen heeft wel ergens op het lichaam één of meerdere littekens. Sommige littekens zijn echter beter zichtbaar dan andere. Wat is een litteken precies? Littekens vormen zich als onderdeel van het genezingsproces van het lichaam. Je lichaam bouwt weefsel op om een beschadigde huid te herstellen en zo de gaten, als gevolg van een blessure, te dichten. Littekens kunnen het gevolg zijn van ongelukken, brandwonden, operaties, acne en zelfs van bepaalde ziektes. Na verloop van tijd vervagen de meeste littekens maar niet alle littekens verdwijnen volledig.

acne littekens

Littekens voorkomen

Vooraleer we het willen gaan hebben over littekens behandelen met zalf, willen we eerst echter spreken over het voorkomen van littekens. Het schoonmaken van de wond kan ertoe bijdragen dat het litteken minder groot zal zijn. Was het gebied van de wond daarom meteen met water en zeep. Verwijder vuil of opgedroogd bloed en breng een verband over de wond aan om ziektekiemen buiten te houden. Het is ook belangrijk om een wond zoveel mogelijk buiten zonlicht te houden. Bedek het litteken of gebruik zonnebrandcrème om het te beschermen. Blootstelling aan de zon kan een litteken donkerder maken. Een laag vitamine D- of C-gehalte in uw systeem kan daarnaast ook littekens verergeren. Het is daarom belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen.

Littekens verwijderen

Er zijn meerdere manieren om littekens kleiner of minder opvallend te maken. Littekenbehandeling is echter afhankelijk van verschillende factoren. Behandelingen kunnen de grootte of het uiterlijk van een litteken verminderen, maar het litteken zal echter nooit helemaal verdwijnen. Sommige behandelingen voorkomen de vorming van een litteken als een wond geneest. Littekens kunnen op verschillende manieren behandeld worden: dermabrasie, laserbehandelingen, druktherapie, litteken-revisie operatie en door gebruik van zalven en lotions. Hieronder bespreken we specifiek hoe je littekens aan de hand van een zalf kunt behandelen.

Litteken zalf

litteken zalf

De zichtbaarheid van een litteken kan worden verminderd door gebruik te maken van littekenzalf. Kies bijvoorbeeld voor de La Roche-Posay Cicaplast Gel of balsem. Deze gel of balsem versnelt het herstel van de geïrriteerde, gebarsten epidermis en van de huid na kleine dermatologische ingrepen. Of opteer voor de Bio-Oil Herstellende Olie. Bio‑Oil is een gespecialiseerd huidverzorgingsproduct dat aanbevolen wordt als hulp bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens, huidstriemen en ongelijkmatige teint. Of ga Avene Cicalfate Gel Anti-Littekens crème. Deze littekengel doet littekens vervagen dankzij de geselecteerde actieve bestanddelen. De gel beschermt en hydrateert het litteken en bevordert zo een juiste reorganisatie van de weefsels en verbetert het comfort van de huid.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Leeds dan ook ons artikel “Acne voorkomen en behandelen“.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer