Acne voorkomen en behandelen

behandeling acne

Ongeveer 90% van de mensen hebben te maken met puistjes in het gezicht, dat geldt niet alleen voor pubers, maar ook voor volwassen. Wat is de oorzaak van gezichtspuistjes? Puistjes, ook wel acne genoemd, ontstaan wanneer de olieklieren van je huid overactief zijn en de poriën ontstoken raken. Bij acne zijn talgkliertjes in de huid verstopt of ontstoken. Sommige soorten huidbacteriën kunnen acne zelfs nog verergeren. Puistjes kunnen overal op de huid voorkomen, maar komen meestal voor op het gezicht. Daarom wordt acne ook vaak beschreven als gezichtspuistjes.

Acne voorkomen

Blijf zoveel mogelijk van je gezicht af. Op je handen zitten namelijk bacteriën, en als deze met je gezicht in contact komen kan dit acne veroorzaken. Gebruik daarnaast liever geen make-up die de huid afsluit. Acne voorkomen doe je het beste door je gezicht schoon te houden. Of je nu acne hebt of niet, het is aan te raden om je gezicht twee keer per dag te wassen om onzuiverheden, dode huidcellen en overtollige olie van het huidoppervlak van je gezicht te verwijderen. Vaker dan tweemaal daags wassen is niet noodzakelijk beter, het kan zelfs meer kwaad dan goed doen.

gezicht wassen

Gebruik warm, geen heet water en een milde gezichtsreiniger. Het gebruik van een agressieve of te alkalische zeep (zoals een stuk zeep) kan een reeds ontstoken huid verder beschadigen en meer irritatie veroorzaken. Wanneer je een te agressieve zeep gebruikt, loop je het gevaar dat je je huid stript van restanten die ze eigenlijk net nodig heeft. Om je gezicht te wassen moet je een te agressieve of te alkalische zeep zeker en vast vermijden want dit type zeep kan de pH-waarde van de huid verstoren en het onevenwicht van het microbioom van de huid verergeren.

Acne creme

Een goede huidverzorging is essentieel tegen harmonale acne. Gebruik bijvoorbeeld een zuiverende gel om je gezicht te reinigen. Een zuiverende gel maakt de huid in alle zachtheid schoon dankzij reinigende bestanddelen die de gevoelige huid ontzien. Dit type gel verwijdert vuilresten en overtollig sebum en maakt de huid zuiver en fris. Een goede zuiverende gel reinigt op milde manier een vette huid met neiging tot acne zonder de huid uit te gaan drogen.

Je kunt ook gebruik maken van een geconcentreerd serum om acne te bestrijden. Een geconcentreerd serum is een concentraat van exfoliërende zuren gecombineerd met kalmerend niacinamide. Dit serum richt zich op zwarte puntjes, puistjes, restlittekens en zichtbare poriën. Deze formule, die je niet van de huid moet afspoelen, laat de huid zuiver en fris achter. Een geconcentreerd serum is perfect geschikt voor een onzuivere huid met neiging tot acne.

crème tegen acne

Je kunt jeugdpuistjes ook tegengaan door het gebruiken van de juiste crème. Een gezichtscrème helpt de huid in balans te brengen. Als je een gemengde, vette of acnegevoelige huid hebt, dan is het gebruik van een goede dagcrème aan te raden. Een crème zoals deze van Caudalie Vinopure is een hydraterende en matmakende vloeibare crème die werd verrijkt met biologisch rozenhydrolaat, polyfenolen uit druiven en biologische essentiële oliën. Dit type crème absorbeert overtollige talg, helpt onzuiverheden te verminderen en maakt de huidtextuur fijner.

Acne littekens verwijderen

Door puistjes zelf uit te knijpen, te krabben aan de huid ontstaan acne littekens. Ook een ernstige vorm van acne laten diepe ontstekingen en littekenvorming achter. Hoe ernstiger en hoe langer de ontsteking bij acne duurt, hoe groter de kans is op littekenvorming. De belangrijkste manier om littekens is de onderliggende redenen voor acne aan te pakken. Het reinigen van het gezicht zoals besproken hierboven is daarom cruciaal.

acne littekens

Je kunt de acne littekens pas verwijderen wanneer de huid vrij van acne is. Er zijn heel wat mogelijkheden om de littekens te behandelen en te verminderen. De keuze van de behandeling is afhankelijk van het soort littekens op het gezicht en van het huidtype. Een huidtherapeutische peeling is hierbij een mogelijke oplossing. Een huidtherapeutische peeling is een behandeling waarbij er op een gecontroleerde manier een dun laagje huid wordt verwijderd om kleine beschadigingen weg te nemen. Om acne littekens te behandelen is het aan te raden om een huidspecialist te raadplegen zodat de juiste oplossing voor jouw huid kan worden voorgesteld.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer