Hoe mijn immuunsysteem verbeteren?

immuunsysteem verbeteren

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van je lichaam tegen ziektes. Het functioneert om zowel externe als interne ziekteverwekkers te bestrijden. Iedereen heeft een immuunsysteem en dit bevindt zich door het hele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De verschillende onderdelen van het immuunsysteem communiceren met elkaar met als doel de bedreigingen voor het lichaam onschadelijk te maken.

Hoe kunt je je immuunsysteem verbeteren? Het kan namelijk zijn dat je immuunsysteem niet goed werkt of hersteld moet worden. In dat geval ben je sneller vatbaar voor virussen en krijg je infecties. Er zijn verschillende manieren om je immuunsysteem te boosten. Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een stabiel en sterk immuunsysteem.

Immuunsysteem verbeteren

Gezonde en gevarieerde voeding is nog altijd de beste manier om je immuunsysteem te verbeteren. Gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, niet roken en alcohol matigen zal helpen om het immuunsysteem te versterken. Verder zijn er ook enkele voedingsmiddelen die een extra boost geven aan je natuurlijke weerstand. De meest bekende voorbeelden van voedingsbronnen die je immuunsysteem een boost geven zijn citrusvruchten die rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten.

gezonde voeding

Het drinken van voldoende water is ook heel belangrijk. Water drinken heeft namelijk een positieve werking op het wegspoelen van gifstoffen in je lichaam. Voldoende water drinken houdt je huid gezond en dit heeft een impact op de gezondheid van je gehele lichaam. De huid is namelijk een eerste belangrijke barrière tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Daarnaast helpt het drinken van voldoende water jouw lymfestelsel om beter te functioneren en voorkomt het dat jouw darmen te traag gaan werken.

Slecht immuunsysteem symptomen

Een verzwakt immuunsysteem kun je aan bepaalde symptomen herkennen. Aanhoudende vermoeidheid of een langdurige vermoeidheid kan wijzen op een immuunsysteem dat verzwakt is. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree kunnen ook een signaal betekenen dat je immuunsysteem verzwakt is. Wanneer je immuunsysteem verzwakt is, heb je over het algemeen meer kans om ziek te worden.

slecht immuunsysteem

Je immuunsysteem kan door verschillende oorzaken verzwakt raken. Een verzwakt immuunsysteem kan verzwakt zijn door stress, een ongezond voedingspatroon, te weinig lichaamsbeweging, slaapgebrek, afweerstoornissen, ziektes die het afweersysteem aantasten en ook bepaalde medicatie. Mocht je zich zorgen maken over een mogelijk verzwakt immuunsysteem, raadpleeg dan steeds je huisarts.

Immuunsysteem versterken supplementen

Hoe versterk je je immuunsysteem met supplementen? Er is een groot aantal voedingssupplementen die kan bijdragen en het immuunsysteem kan boosten. Visoliesupplementen, zoals levertraan, staan bekend om hun gezondheidseigenschappen, vooral op het gebied van immuniteit. Verschillende vitamines en mineralen dragen ook bij aan een goed werkend immuunsysteem en versterken de weerstand. De bekendste vitamines die immuunsysteem verbeteren zijn Vitamine C en Vitamine D.

supplementen

Je kunt kiezen om supplementen afzonderlijk in te nemen of je kunt opteren voor een multivitamine supplement, een voedingssupplement waarin alle essentiële voedingsstoffen zijn verwerkt. Een multivitamine supplement bestaat voornamelijk uit vitamines en mineralen. Maar er zijn ook “multi’s” waaraan enzymen, aminozuren, kruiden of andere voedingsstoffen zijn toegevoegd die je immuunsysteem kunnen boosten.

Een multivitamine werkt als aanvullingen op de vitaminen en mineralen die je al dagelijks uit je voeding haalt. Het innemen van supplementen is dus geen vervanger, een gezonde levensstijl blijft het meest belangrijkste. Een gezonde en actieve levensstijl blijft cruciaal. Supplementen kunnen worden gebruikt als aanvulling op een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon.

Categories: Voedingssupplementen

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer