Bloeddrukmeter kopen: waar op letten?

bloeddrukmeter

Voor een gezond lichaam is de juiste bloeddruk heel belangrijk. Thuis zelf je bloeddruk meten kan handig zijn wanneer je bloeddruk de ene keer hoger en de andere keer weer lager is, bij het meten in de huisartsenpraktijk. Door een bloeddrukmeter aan te schaffen kun je dit eenvoudig en op regelmatige basis doen in het comfort van je eigen huis. Vanaf je 40ste neemt de kans op een hoge bloeddruk toe en de Hartstichting vindt het daarom belangrijk dat je vanaf je 40ste minstens elk jaar je bloeddruk meet.

Wat is bloeddruk?

De bloeddruk of tensie is de vloeistofdruk in het slagadersysteem. De bloeddruk wordt weergegeven door middel van twee kengetallen, de systolische druk of bovendruk en de diastolische druk of onderdruk, gescheiden door een schuine streep, bijvoorbeeld RR (Riva-Rocci) 120/80 mmHg. Rond de 120/80 mm Hg betekent optimale bloeddruk. Minder dan 140/90 mm Hg betekent normale bloeddruk. Meer dan 160/95 mm Hg betekent hypertensie of hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk of hypertensie is een vooral in westerse landen algemeen voorkomende aandoening.

noteren waardes bloeddruk

Voordelen thuis je bloeddruk meten

Het grootste voordeel van thuis je bloeddruk meten is dat je meer kans hebt realistische waarden te krijgen. Soms hebben mensen abnormaal hoge waarden vanwege de angst wanneer de bloeddruk wordt gemeten in een medische omgeving. Dit heet het white coat hypertension in het Engels. Door thuis de bloeddruk te meten kun je dit vaker doen, maar ook op het moment dat het je het beste uitkomt. Dit maakt het proces ook sneller en meer laagdrempelig dan bij een huisarts.

Waar moet je echter op letten bij het aanschaffen van een bloeddrukmeter en welke types bestaan er?

Waar op letten bij kopen bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter kopen doe je niet elke dag. Ben je gewoon nieuwsgierig naar je bloeddruk? Wil je graag weten hoe je bloeddruk reageert wanneer je gaat sporten? Of komt het aanschaffen van een bloeddrukmeter op aanraden van je arts? Afhankelijk van de reden waarom je een bloeddrukmeter wilt kopen, zijn er verschillende types en verschillende zaken waar je moet op letten.

Waar kan ik een bloeddrukmeter kopen?

Bloeddrukmeters kun je tegenwoordig overal kopen maar toch is het aan te raden om een bloeddrukmeter te kopen bij een apotheek. Er bestaat een groot verschil in kwaliteit en het is daarom belangrijk om een bloeddrukmeter te kopen die je bloeddruk op de juiste manier leest. Een goedkope bloeddrukmeter kopen die je de verkeerde cijfers geeft is natuurlijk verloren tijd en geld.

Polsbloeddrukmeter of bovenarm bloeddrukmeter

Wat is het verschil tussen een bovenarm bloeddrukmeter en een polsbloeddrukmeter? Het meest evidente verschil tussen de bovenarm bloeddrukmeter en de polsbloeddrukmeter is natuurlijk de plek waarop de bloeddruk gemeten wordt. De bovenarm bloeddrukmeter meet via de bovenarm en de polsbloeddrukmeter via de pols.

tekening van bloeddrukmeter

Hoe kan ik dus een polsbloeddrukmeter of bovenarm bloeddrukmeter op de juiste manier gebruiken? De bloeddrukmeter moet zich tijdens de meting ter hoogte van het hart bevinden. Bij een polsbloeddrukmeter houd je daarom de pols omhoog. De bovenarm bloeddrukmeter zit al ter hoogte van het hart, dus hier hoef je je arm niet omhoog of omlaag te bewegen.

Polsbloeddrukmeter

Zowel van de bovenarm bloeddrukmeter als de polsbloeddrukmeter zijn er verschillende merken en modellen verkrijgbaar. De Veroval Dc Medium meet de bloeddruk en de hartslag via de bovenarm. Deze bloeddrukmeter combineert twee professionele meetmethoden– de Korotkoff microfoon meting en de oscillometrische (arteriële hartslaggolven) meting –en meet correct zelfs bij hartritmestoornissen.

polsbloeddrukmeter

Met de Braun ExactFit 5 bovenarmbloeddrukmeter kun je eenvoudig en nauwkeurig zelf je bloeddruk in de gaten houden. Met twee beschikbare manchetmaten ben je daarnaast verzekerd van de beste pasvorm en optimale nauwkeurigheid. De extra functie voor het berekenen van het metingsgemiddelde van zeven dagen geeft je een beter overzicht van je hartgezondheid over een langere periode.

Bovenarm bloeddrukmeter

Het merk Veroval heeft ook een polsbloeddrukmeter in zijn assortiment, namelijk de Veroval Bloeddrukmeter Pols. Dit model is perfect voor bloeddrukmeting aan de pols en biedt een visuele controle voor een correcte positie van de manchet. De Veroval compact polsbloeddrukmeter detecteert en toont hartritmestoornissen op een groot scherm en is daarom makkelijk te lezen. Dit model laat het toe eenvoudig de meetwaarden te analyseren met behulp van een verkeerslichtsysteem.

bovenarm bloeddrukmeter

Horloge met bloeddrukmeter

Wil je graag je bloeddruk meten wanneer je aan het sporten bent? Dan kun je opteren voor een horloge met bloeddrukmeter. Is een horloge met bloeddrukmeter even betrouwbaar als een polsbloeddrukmeter of bovenarm bloeddrukmeter? In principe is een horloge met bloeddrukmeter van een goed merk betrouwbaaar, maar houdt er rekening mee dat er onregelmatigheden in kunnen zitten. Zeker omdat de positie van de meter bij het sporten niet noodzakelijk op dezelfde hoogte zit als je hart kunnen de waarden soms variëren.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer