Handverzorging in coronatijd

Handverzorging in coronatijd
droge gebarsten huid

Waarschijnlijk was je je handen in deze tijd veel vaker dan je gewoon was. Regelmatig en grondig handen wassen wordt algemeen gezien als een van de meest doeltreffende voorzorgsmaatregelen tegen besmetting met het cororonvirus. Beslist aanbevolen dus, alleen zijn onze handen er niet zo blij mee.

Door vaak te wassen met water en zeep beschadig je op den duur het vetlaagje dat de huid beschermt. Dit kan leiden tot een droge huid, kloofjes en zelfs exceem. Behalve vaak wassen is het dus belangrijk om ook aandacht te besteden aan de verzorging van onze handen, die meer te verduren hebben dan gewoonlijk. Hier geven we een aantal tips van dermatologen.

Alcoholgel is minder slecht voor handen dan water en zeep

De twee methoden voor handhygiëne zijn wassen met water en zeep of desinfecteren met een alcoholhoudende handgel. Voor de huid is alcohol minder belastend, water is namelijk de grote boosdoener bij het uitdrogen. Meer informatie over handalcohol en hoe je het gebruikt, kun je lezen in Wat je moet weten over desinfecterende handgel .

Dermatologen raden af beide methoden achter elkaar te gebruiken, omdat dit een echte aanslag op de huid is.

Goed afdrogen is belangrijk

Droog je handen steeds grondig af na het wassen. Alleen maar een beetje wapperen is niet voldoende. Bij natte handen zal de huid sneller uitdrogen en bovendien vergroot dit het risico dat je virussen aantrekt.

Tip: droogdeppen is vriendelijker voor je huid dan droogwrijven.

Was met speciale zeep

Zeker als je handen gevoelig zijn voor uitdrogen en het ontstaan van kloofjes, is het raadzaam om een zeep te kiezen die geschikt is voor veelvuldig gebruik, zoals de Apivita Handwash of de RainPharma handsmoothie.

Gebruik een goede handcrème

vrouw room toe te passen

Invetten is het devies. Niet alleen wanneer je kloofjes hebt, maar ook als voorzorgsmaatregel. Een vette handcrème werkt als een beschermlaag, die zorgt dat je huid zijn vocht vasthoudt. Het is echt een goed idee om na elke wasbeurt je handen in te smeren met een verzorgende crème. Voor overdag is het handig om een snel intrekkende crème te gebruiken, zodat je niet met vette handen rondloopt. Voor het naar bed gaan, breng je een flinke laag extra vette crème aan, die in de nacht zijn herstellende werk kan doen.

Vraag het onze apothekers

Wil je meer advies over handverzorging of hulp bij de keuze uit verschillende handcrèmes, dan kun je altijd chatten met een van onze apothekers.

Aanbevolen producten

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer