Geneesmiddelen bewaren

Geneesmiddelen bewaren

Uit een onderzoek uit 2019 bleek dat bijna de helft van de ondervraagde landgenoten geneesmiddelen in het badkamerkastje bewaart. Logisch misschien, maar niet erg verstandig. De meeste medicijnen vragen om een droge, koele en donkere plek, en de warmte en vochtigheid in de badkamer kunnen de werkzaamheid op den duur verminderen.

Waar bewaar je ze dan wel? En waar moet je nog meer op letten? Een aantal tips van de apotheker.

  • Lees de bijsluiter. In de bijsluiter vind je bewaarinstructies voor het medicijn, zoals de houdbaarheidsdatum en de aanbevolen bewaartemperatuur. Voor de meeste geneesmiddelen is dit kamertemperatuur: 15-25°C. Ook de houdbaarheidsdatum is zeker iets om rekening mee te houden, omdat de effectiviteit van het middel op den duur achteruit gaat. In het Consumentenbondartikel Hoelang zijn medicijnen houdbaar na openen? vind je algemene houdbaarheid informatie voor verschillende soorten geneesmiddelen.
  • Bewaar geneesmiddelen in de originele verpakking. De verpakking van tabletten, capsules en andere medicijnen heeft onder andere een beschermende functie. Daarnaast helpt het om verwarring te voorkomen. Vooral bij medicijnen die je zelden nodig hebt, is het handig dat je de informatie op bijsluiter en de verpakking nog eens kunt checken voor een juist gebruik.
  • Bewaar geneesmiddelen op een vaste plek. Het handigst en meest overzichtelijk is je complete huisapotheek een vaste plek te geven. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

– Droog. Eventueel in een plastic doos om te voorkomen dat er vocht bij de medicijnen komt.

– Niet te warm of te koud en niet blootgesteld aan direct zonlicht.

– Veilig voor kinderhandjes.

Een afsluitbaar kastje in de slaapkamer is gewoonlijk een goede plek voor je huisapotheek.

  • Sommige geneesmiddelen horen in de koelkast. Een uitzondering vormen medicijnen die koel moeten worden bewaard. Voorbeelden hiervan zijn insuline en bepaalde medicijnen tegen reuma, maar ook oogdruppels. De aanbevolen bewaartemperatuur voor deze middelen is 2-8°C. In veel gevallen is het plankje boven de groentela de beste plek. Zorg dat de medicijnen niet tegen het vriesvak of de achterwand van de koelkast aan liggen, om te voorkomen dat ze bevriezen.

Ook cosmetica en zonnebrand zijn beperkt houdbaar

Zodra je de verpakking opent, gaat ook de werkzaamheid van crèmes en andere verzorgingsproducten achteruit. De houdbaarheid wordt gewoonlijk aangeduid met een symbool van een geopend potje en het aantal maanden. Ook voor deze producten geldt dat je ze het best kunt bewaren op een droge plek, uit de zon en in een goed afgesloten verpakking. Wat ook helpt om de levensduur van crèmes en lotions te verlengen, is opletten dat er geen vuil of bacteriën bij kunnen komen. Was eerst je handen voordat je crème uit het potje neemt, of gebruik hiervoor een spatel of wattenstaafje.

Tip: Stop je zonnebrandcrème in de koeltas of wikkel hem in een handdoek wanneer je een dagje naar het strand gaat.

Geneesmiddelen bewaren op vakantie

In het artikel Vakantie: 5 tips voor je reisapotheek vind je tips voor de samenstelling van je reisapotheek. Maar vooral wanneer je speciale medicijnen gebruikt, zijn er meer dingen om rekening mee te houden.

  • In de auto, caravan of tent kan het erg warm worden. Bewaar je geneesmiddelen bij voorkeur in een koelbox.
  • Tijdens wandelingen of fietstochten stop je geneesmiddelen het best midden in je rugzak om opwarming door de zon te vermijden.
  • Bewaar medicijnen niet dicht bij het lichaam, dus niet in een broekzak.
  • Neem alle geneesmiddelen die je denkt nodig te hebben in voldoende hoeveelheden mee, maar zorg dat je de generieke naam kent voor als je ze bij moet kopen. De merknaam kan in het buitenland nog wel eens verschillen. Vanaf je vakantieadres kun je ook geneesmiddelen bestellen en op laten sturen door Pharmazone. Dit geldt echter alleen voor middelen die zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn.
  • Om problemen aan de grens te vermijden, heb je voor naalden, spuiten en bepaalde geneesmiddelen een medisch attest van je dokter nodig. Sommige pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen, ADHD-geneesmiddelen en middelen tegen epilepsie kunnen namelijk worden beschouwd als illegale drugs.

Vraag het onze apothekers

Twijfel je aan de houdbaarheid van een medicijn, ben je de bijsluiter kwijt of heb je andere vragen? Aarzel niet om ze te stellen. Met de chatfunctie kun je rechtstreeks overleggen met de Pharmazone apothekers.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer