Wat je moet weten over desinfecterende handgel

alcogel

Minimaal 70% alcohol massa is een must

Alcohol is het werkzame ingrediënt in handgels: de stof die virussen en bacteriën doodt. Alcoholmoleculen nestelen zich tussen de vetmoleculen in het celmembraan dat de virussen omgeeft. Dit bestaat uit vetten en eiwitten, en alcohol heeft een schadelijk effect op beide bestanddelen. Het beschermende membraan van de ziekteverwekkers wordt er letterlijk door opgeblazen. Om effectief te zijn dient een handgel minstens 70% alcohol van de totale massa te bevatten. Dit percentage zal niet altijd op het product vermeld staan, gezien de vermelde dichtheid voor water is berekend. De pocket versies van handgel gebruiken geen water maar een viscose gel, waardoor de dichtheid van de alcohol toch nog voldoende is om effectief de virus tegen te werken.

Zorg dat je altijd een beetje handgel mee hebt

Wanneer je je verplaatst, naar werk enz. zorg dat je een pocket handgel mee hebt. Voor en na elke

Handgels moeten gecombineerd worden met zeep

Hoewel de effectiviteit van handgels op alcoholbasis vaststaat, betekent dit niet dat je ze in plaats van zeep kunt gebruiken. Sterker nog: je handen vaak wassen met een desinfecterende zeep blijft de belangrijkste voorzorg tegen besmetting. Handgel is ‘voor erbij’, en met name geschikt voor momenten waarop je geen water en zeep tot je beschikking hebt. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen, leuningen, deurklinken enz. die je vastpakt wanneer je boodschappen doet. Vermijd in deze omstandigheden je gezicht aan te raken, en was je handen grondig met water en zeep zodra je thuis komt.

Belangrijk: vuil verdwijnt niet door handgel. Op vuile handen werkt handgel minder effectief. Alleen al om deze reden is vaak en grondig wassen met water en zeep noodzakelijk. Hoe je op een goede manier je handen wast, laat deze instructievideo van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu zien.

Handgel gebruiken in 7 stappen

1. Doe een beetje gel op een handpalm

2. Wrijf je handpalmen tegen elkaar.

3. Wrijf je rechterhandpalm over de rug van je linkerhand en omgekeerd.

4. Breng je handpalmen naar elkaar en haak al wrijvend je vingers in elkaar.

5. Breng de achterkant van je rechtervingers in je linkerhandpalm en wrijf deze heen en weer.

6. Herhaal met je andere hand.

7. Wrijf met de duim van elke hand in de palm van je andere hand.

Geen alcoholgel meer te vinden? Wij maken zelf een eigen desinfecterende handgel

Zoals overal is ook in onze online apotheek de vraag naar handgels de afgelopen tijd zo groot geweest dat we helaas vaak ‘nee’ moesten verkopen. Om dit probleem op te lossen, hebben we besloten zelf een goede desinfecterende handgel te maken. Care Plus Clean Pro Hygiene is vanaf maandag 27 april beschikbaar in onze webshop. Vanzelfsprekend bevat ons preparaat het door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen percentage alcohol om een effectieve bescherming tegen virussen te bieden.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer