Minder zweten: dit kun je doen

Minder zweten

Waarom zweten we?

avene deodorant doeltreffendhueid

Zweten is de manier waarop het lichaam de temperatuur reguleert. Als we het warm hebben, zweten we, zo simpel is dat. Het vocht dat door je lichaam wordt uitgestoten verdampt hierna en koelt ons af. Zweten is een volkomen natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven. Een goede deodorant zal de slechte geurtjes wegnemen maar de hoeveelheid transpiratie niet noodzakelijk doen verminderen.

Sommige mensen zweten echter meer dan andere mensen. En daar is natuurlijk een goede reden voor. Zweet bestaat voornamelijk uit water, maar het bevat ook natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium. Iemand die niet erg fit is of met overgewicht kampt, verliest meer natrium in het zweet dan iemand die fit is. Maar ieder lichaam is anders en ook de manier waarop wordt gezweet.

Wat is de oorzaak?

Man zweten

De hoeveelheid zweet die iemand produceert is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Lichaamstype: grotere mensen genereren meer warmte omdat ze meer lichaamsmassa moeten verplaatsen wat zich vertaalt in meer zweet. Aangezien het lichaam een groter oppervlak heeft vereist dit ook meer transpiratie om af te koelen.
  • Spieren: de hoeveelheid spieren in het lichaam hebben ook een invloed. Spiermassa produceert namelijk meer warmte dan vet. Dus zelfs als twee mensen hetzelfde lichaamsgewicht hebben, zal hun zweetsnelheid verschillen afhankelijk van hun percentage spiermassa.
  • Dieet: zweten kan ook een reactie zijn op het voedsel dat je eet. Overmatig zweten kan worden veroorzaakt door gekruid eten, cafeïnehoudende dranken (waaronder frisdrank, koffie en thee), alcoholische dranken, bewerkte voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte en vetrijke melk. Dit type transpiratie wordt smaak zweten genoemd
  • Gezondheid: overmatig zweten kan het gevolg zijn van een onderliggende medische aandoening, dit wordt secundaire hyperhidrose genoemd. Het is niet gemakkelijk voor een persoon zonder medische kennis om deze analyse te maken en als je dit vermoedt kun je het beste je huisdokter om advies vragen.

Als hevig zweten echter geen onderliggende medische oorzaak heeft, wordt dit (primaire) hyperhidrose genoemd. Dit type treedt op wanneer de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het activeren van je zweetklieren overactief worden en om meer transpiratie vragen, zelfs als dit eigenlijk niet nodig is. Hyperhidrose kan op zijn minst gedeeltelijk erfelijk zijn.

Hoe minder zweten?

Draag kledij dat ademt

De beste manier om zweten te verminderen is je kledingkeuze. Door lichte, ademende kledij te dragen met goede ventilatie zal de hoeveelheid transpiratie significant verminderen. Lichtere kleuren helpen ook om de zon te reflecteren in plaats van te absorberen. Een wit t-shirt is met andere woorden beter dan een zwart t-shirt.

Kies de juiste deodorant

Of je nu last hebt van hyperhidrose (overmatig zweten) of gewoon meer zweet dan je zou willen, investeren in de juiste deodorant kan je leven veranderen en je helpen droog te blijven wanneer je het te warm krijgt. Er zijn echter zoveel deodorants en anti-transpiranten op de markt waardoor het lastig kan zijn om erachter te komen welke echt geschikt zijn voor de taak.

Bepaalde types deodorant zijn specifiek gemaakt voor mensen die hevig zweten. Raadpleeg daarom je apotheek om te weten te komen welk type deodorant geschikt is voor jou. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk verschillende deodorants zult moeten uitproberen vooralleer je de juiste vindt.

Pas je dieet aan

Als je het gevoel hebt dat je meer zweet dan anderen dan kan het helpen om je dieet aan te passen. Eén van de grootste oorzaken van overmatig zweten en stinken is de voeding die je consumeert. Kies daarom voor vetarme producten die makkelijker door je lichaam kunnen worden afgebroken.

Drink genoeg water en eet meer groeten en fruit. Acht glazen water per dag drinken is het minimum. Fruit en groenten kunnen je ook helpen om gehydrateerd te blijven. Watermeloen en aardbeien bevatten bijvoorbeeld ongeveer 90% water. Komkommer en sla bestaan bijna volledig uit water en zijn ook een aanrader.

Eet calciumrijke voedingsmiddelen. Door een gezonde portie calciumrijk voedsel te consumeren, geef je je lichaam de middelen die het nodig heeft om de temperatuur te reguleren en transpiratie te verminderen. Calcium is een belangrijk mineraal om je lichaam te helpen zijn optimale temperatuur te behouden, waardoor je minder gaat zweten

Consulteer een voedingsdeskundige

Neem contact op met een voedingsdeskundige of diëtist en bespreek in detail hoe je je levensstijl kunt aanpassen om overmatig zweten te voorkomen. Overleg sowieso met je voedingsdeskundige of diëtist voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer