Eczeem behandeling

jeuk als gevolg van eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor huidziekten met eenzelfde soort huiduitslag. Eczeem is geen huidaandoening op zichzelf, maar een symptoom van een aandoening. Het is een gevolg van een chronische huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt en hierdoor ontstaan rode, schilferige plekken en jeuk. De aangetaste plekken zitten vooral in het gezicht, op het hoofd, de ellebogen en knieholten, op de polsen en enkels.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Wat eczeem veroorzaakt is niet altijd even duidelijk en ook het verloop ervan is vaak niet te voorspellen. Aanleg en erfelijkheid spelen zeker een rol maar verklaren niet alles. In de medische sector wordt aangenomen dat stress en omgevingsfactoren zoals koud weer eczeem in gang kunnen zetten en verergeren. Erfelijk eczeem verschijnt meestal al bij zeer jonge kinderen, vaak nog voor hun eerste verjaardag.

Wat zijn de symptomen van eczeem?

Eczeem heeft twee fasen, een acute fase en een chronische fase. In de acute fase van eczeem verliest de huid tot wel acht keer meer vocht in vergelijking met iemand die geen last van eczeem heeft. Tijdens de acute fase ondervind de persoon met eczeem het meeste last, met roodheid, blaasjes, gezwollen huid en ernstige jeuk als symptomen. Daarna droogt de huid en krijgt de persoon te maken met korstjes. Bij de chronische fase neemt de roodheid af en neemt de schilfering toe en kunnen door de droge huid kloven ontstaan in de huid.

symptomen van eczeem

Kun je eczeem voorkomen?

Eczeem treedt vooral op bij een droge huid, daarom kun je eczeem enigszins voorkomen door je huid gehydrateerd te houden. Smeer daarom steeds een droge huid in met een goede crème of zalf. Neem daarnaast geen lange douches en bescherm je huid in de winter tegen omgevingsfactoren zoals koud weer. De meest bepalende factor om eczeem te voorkomen is je huid zo min mogelijk in contact te laten komen met water.

zalf tegen eczeem

Hoe kan ik eczeem behandelen?

Is er een eczeem behandeling? Helaas kun je niet genezen van eczeem, maar je kunt het wel behandelen. De behandeling van eczeem is gericht op het verminderen van de symptomen. Eczeem behandelen doe je vooral aan de hand van neutrale zalfjes en crèmes, cortisonehoudende crèmes of hormoonzalven. Gebruik maken van dit soort zalven is geschikt voor de behandeling van milde tot matige symptomen van constitutioneel of atopisch eczeem.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat is de beste dagcrème voor jouw huid?

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer