Waar medicijnen bewaren en wat doen met medicijnen die over datum zijn?

medicijnen over datum

Wanneer zijn medicijnen over datum?

De houdbaarheidsdatum van een bepaald medicijn betekent meestal dat je het geneesmiddel niet meer mag innemen na het einde van de maand die wordt aangegeven. Als de houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld juli 2022 is, mag u het geneesmiddel niet meer innemen na 31 juli 2022. Een ongeopende verpakking kun je gebruiken tot de uiterste gebruiksdatum, maar eens geopend zit er een limiet op de houdbaarheid.

De houdbaarheid van een bepaald medicijn hangt af van het type medicijn en de verpakking. Medicijnen in de vorm van dranken zijn na het openen nog zes maanden houdbaar. Capsules kun je na het openen nog een jaar bewaren, een zalf in een tube is na openen ook een jaar houdbaar, maar een zalf in een potje slechts drie maanden houdbaar. Ook druppels zijn houdbaar tot zes maanden na het openen, maar neusdruppels slechts 3 maanden, geopende flesjes oogdruppels zijn één maand houdbaar.

Lees altijd de bijsluiter

Bij een medicijn zit altijd een bijsluiter. Hierin staat belangrijke informatie over het medicijn in kwestie. Op de verpakking of het etiket op de bijsluiter staat altijd hoe lang je het medicijn na opening kunt gebruiken. Deze houdbaarheidstermijn geldt alleen als je het medicijn bewaart zonder het te openen en heeft gebruikt en opgeslagen volgens de bijsluiter. Bepaalde medicijnen zijn namelijk maar heel kort houdbaar. Medicijnen die water bevatten, bederven bijvoorbeeld het snelst.

etiket op medicijn

Kun je medicijnen over de datum innemen?

Zijn medicijnen over datum gevaarlijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja! Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn. Hoe langer je een bepaald medicijn bewaart, hoe minder de werking wordt. In het beste geval zullen de medicijnen na de houdbaarheidsdatum dus niet meer werken, maar het kan ook ergere gevolgen hebben. Er kan namelijk ook een ontledingsreactie ontstaan waarbij de chemische verbinding van een medicijn afbreekt. Het kan dan gebeuren dat ontledingsproducten ontstaan die giftig kunnen zijn.

Hoe medicijnen bewaren?

De meeste medicijnen kun je gewoon bewaren bij kamertemperatuur, bij voorkeur in een droge ruimte. Medicijnen bewaren in de badkamer, wat heel veel mensen doen, is dus eigenlijk geen goed idee. Kies bijvoorbeeld eerder voor een medicijnkastje in de slaapkamer of een plaats die altijd droog blijft. Als je jouw medicijnen goed bewaart, bederven ze ook minder snel. Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard, als dit zo wordt aangegeven op de bijsluiter. Zorg er natuurlijk altijd voor dat medicijnen buiten het bereik van jonge kinderen blijven.

medicijnen in de koelkast bewaren

Wat doen met medicijnen over datum?

Medicijnen die over datum zijn mag je niet zomaar met het gewone vuilnis weggooien. Breng medicijnen over datum of lege flesjes altijd naar de apotheker. Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen zijn niet hetzelfde als gewoon huisafval. Lege blisters en pillendoosjes mogen wel bij het restafval maar als er nog ongebruikte pillen inzitten, moet je deze altijd terug naar de apotheker brengen. De farmaceutische sector voorziet namelijk in een selectieve inzameling van vervallen of ongebruikte geneesmiddelen en vernietigt die op een veilige manier.

weggooien medicijnen

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat moet er in een EHBO-koffer zitten?

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer