Wat is lactose intolerantie?

lactose-intolerantie

Wat is lactose-intolerantie? Lactose-intolerantie is wanneer jouw lichaam lactose niet kan afbreken of verteren. Lactose is een suiker die voorkomt in melk en melkproducten. Lactose-intolerantie treedt op wanneer jouw dunne darm niet genoeg maakt van een spijsverteringsenzym dat lactase wordt genoemd. Bij lactose-intolerantie kunnen je darmen lactose of melksuiker simpel gezegd niet goed verwerken. Het enzym genaamd lactase is hiervoor in te kleine hoeveelheden aanwezig in de dunne darm. Als gevolg krijg je buikklachten bij het eten van melkproducten waar lactose in zit.

lactose-intolerantie uitgelegd

Lactose-intolerantie symptomen

Wanneer de lactose die in onze voeding zit niet door het enzym lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm terecht. In de dikke darm leven veel bacteriën en deze bacteriën gaan het lactose bewerken en afbreken. Bij dit proces komen verschillende gassen en vetzuren vrij. Veel voorkomende klachten van patiënten met lactose-intolerantie zijn: buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. De symptomen van lactose-intolerantie kunnen simpelweg worden voorkomen door minder zuivel te eten. Het drinken van magere of vetvrije melk kan ook leiden tot minder symptomen.

Kun je lactose-intolerantie voorkomen?

De meeste mensen denken misschien dat je vanaf je geboorte al lactose-intolerant bent, maar dat is niet correct. Bijna alle baby’s maken bij de geboorte voldoende enzymen (lactase) aan om lactose goed te kunnen verwerken. Bij ruim 80% van de wereldbevolking neemt de productie van deze enzymen na het derde levensjaar geleidelijk af, waardoor de kans groter wordt dat lactose-intolerantie op latere leeftijd ontstaat. Lactose-intolerantie voorkomen is echter niet mogelijk. Er bestaan wel sterke verschillen tussen bevolkingsgroepen: zo komt lactose-intolerantie vooral veel voor bij mensen uit Azië, Afrika en Zuid-Europa en minder bij mensen uit bijvoorbeeld West-Europa.

baby drinkt melk

Lactose-intolerantie medicatie

Er is geen remedie voor lactose-intolerantie, maar de meeste mensen kunnen hun symptomen onder controle houden door hun dieet aan te passen. De meest voor de hand liggende manier om klachten van lactose-intolerantie te voorkomen is door lactosebeperkte voeding te eten. Sommige gevallen van lactose-intolerantie, zoals die veroorzaakt door gastro-enteritis, zijn slechts tijdelijk en zullen binnen enkele dagen of weken terug verbeteren. Bestaat er dan lactose-intolerantie medicatie? Wie lactose-intolerant is, kan ervoor kiezen om een lactosevrij dieet aan te vullen met lactase pillen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Probiotica: welke bestaan er en hoe neem je ze in‘.

Categories: Voedingssupplementen

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer