Wat is dermatitis perioralis en hoe behandelen?

vrouw met dermatitis perioralis

Wat is dermatitis perioralis? Periorale dermatitis is een goedaardige ontsteking van de huid die het meest voorkomt bij jonge, vrouwelijke volwassenen en bestaat uit kleine inflammatoire papels en puisten of roze, schilferende plekken rond de mond. Een soortgelijke huiduitslag wordt soms rond de ogen gezien, dan wordt dat dermatitis periocularis genoemd.

Soorten dermatitis

Dermatitis is hetzelfde als een ontsteking van de huid. Er zijn in principe twee vormen van dermatitis: chronisch en acuut. Bij acute dermatitis komen de symptomen plotseling opzetten en bij chronische dermatitis is de plek al langer geïrriteerd en blijven de klachten ook langer bestaan. De meest voorkomende vormen van dermatitis zijn eczeem, psoriasis en luieruitslag bij baby’s. Dermatitis perioralis is niet hetzelfde als eczeem, atopische dermatitis of bijvoorbeeld herpetiforme dermatitis.

dermatitis perioralis oorzaak

Dermatitis perioralis oorzaak

Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden. Overmatig gebruik van lokale steroïden is de meest waarschijnlijke oorzaak van periorale dermatitis, maar de exacte oorzaak moet nog worden vastgesteld. Tegelijkertijd onderdrukken deze crèmes echter ook de uitslag, dus na stoppen van het gebruik ervan wordt de uitslag vaak eerst erger. Soms ontstaat dermatitis perioralis spontaan, zonder duidelijke oorzaak.

Is dermatitis perioralis besmettelijk?

Geen enkele vorm van dermatitis is besmettelijk, dus je hoeft nooit bang te zijn om dit van iemand anders op te lopen. Dermatitis perioralis kan een teken zijn van een bacteriële of schimmelinfectie, het is daarom belangrijk om het gebied schoon, droog en goed verzorgd te houden. Regelmatig hydrateren helpt de symptomen onder controle te houden.

Dermatitis perioralis symptomen

Dermatitis perioralis symptomen

Het meest opvallende symptoom van periorale dermatitis is een rode uitslag rond de mond. Deze uitslag kan schilferig of droog zijn. Soms zie je daarnaast ontstoken bultjes die papels worden genoemd. De uitslag zorgt ervoor dat de huid gaat jeuken, blaren, droog en gebarsten wordt. Een lichtere huid kan rood worden en een donkere huid zal eerder donkerbruin gaan kleuren.

Dermatitis perioralis behandeling

Meestal wordt dermatitis perioralis behandeld met een gel of crème die metronidazol of erythromycine bevat. Orale antibiotica worden beschouwd als de meest betrouwbare behandeling voor periorale dermatitis. Doxycycline of tetracycline topische antibiotica worden daarom soms gebruikt in gevallen van milde dermatitis perioralis. Deze helpen bij het verwijderen van eventuele onderliggende infecties die mogelijk bijdragen aan deze uitslag. Bespreek mogelijke behandelingen altijd eerst met je dermatoloog.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat doen bij droge huid in het gezicht?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer