Hoe wordt je verkouden en wat te doen?

verkoudheid symptomen

Nu de winter voor de deur staat, wordt de kans opnieuw groter dat je een verkoudheid oploopt of je wat ziekjes gaat voelen door het oplopen van een virus. Mensen besmetten elkaar in de herfst en winter namelijk met de nieuwe varianten van de verkoudheidsvirussen. In de winter komen grote groepen mensen (binnenskamers) dichter bij elkaar en dat vergroot de kans dat je iemand anders besmet.

Wat is een verkoudheid?

Wat is een verkoudheid en wat is het verschil met een virus? Influenza (griep) en verkoudheid zijn beide besmettelijke aandoeningen van de luchtwegen, maar ze worden veroorzaakt door verschillende types virussen. Griep wordt alleen veroorzaakt door griepvirussen, terwijl een verkoudheid kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende virussen, waaronder rhinovirussen, para-influenza en seizoensgebonden coronavirussen.

Verkoudheid symptomen

De symptomen van een verkoudheid verschijnen meestal één tot drie dagen na blootstelling aan een verkoudheidsveroorzakend virus. Keelpijn en een loopneus zijn meestal de eerste tekenen van een verkoudheid, mogelijk gevolgd door hoesten en niezen. De meeste mensen herstellen in ongeveer 7-10 dagen helemaal van een verkoudheid. De afscheiding uit de neus kan in het begin eerder helder zijn en dikker en geel of groen worden naarmate een verkoudheid vordert. Over het algemeen heb je geen medische hulp nodig voor verkoudheid en kun je gewoon thuis “uitzieken”.

hoe lang duurt verkoudheid

Hoe verkoudheid voorkomen

Je kunt het risico op verkoudheid volgens de CDC of Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention helpen verminderen door de volgende dingen te doen: was vaak de handen, vermijd nauw contact met zieke mensen en raak het gezicht niet aan met ongewassen handen. Verkoudheid is de belangrijkste reden dat kinderen school missen en volwassenen werk missen. Gemiddeld worden elk jaar 500.000 mensen in België getroffen door een griepsyndroom, dat betekent dus dat ongeveer 2 tot 8% van de bevolking er mee te maken krijgt.

Weerstand verhogen

Je bent verkouden omdat je in contact bent gekomen met de afscheidingen in de lucht van een geïnfecteerde persoon, of omdat je een geïnfecteerd oppervlak hebt aangeraakt. Dat is niet altijd evident om te vermijden. Er zijn echter zeker en vast ook manieren om te trachten te vermijden een verkhoudheidsvirus op te lopen. De manier om dit te doen is door jouw weerstand te verhogen. De griepprik is een manier om weerstand te krijgen, maar er zijn ook andere manieren.

weerstand verhogen

De beste manier om een betere weerstand te verkrijgen is om een gezonde levensstijl te kiezen. Het volgen van algemene richtlijnen voor een goede gezondheid is de enige beste stap die je eigenlijk kunt nemen om het immuunsysteem op natuurlijke wijze goed te laten werken. Er zijn aanwijzingen dat verschillende tekorten aan micronutriënten – bijvoorbeeld tekorten aan zink, selenium, ijzer, koper, foliumzuur en vitamine A, B6, C en E en het dagelijks innemen van een multivitaminen- en mineralensupplement daarom enkele gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Als je naast de bovengenoemde symptomen ook pijn hebt bij het ademen, kortademigheid, een benauwd gevoel op de borst of piepende ademhaling, moet je onmiddellijk uw arts raadplegen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Verkoudheid: 3 dingen die je kunnen helpen.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer