Aambeien: hoe ontstaan ze en wat kan je er aan doen

Wat zijn aambeien?

Iedereen heeft aan het einde van de endeldarm zwellichaampjes die ervoor zorgen dat er niet zomaar vocht of ontlasting uit de anus kan lekken. Soms kunnen deze echter groter worden en uitzakken. Op die manier veroorzaken ze pijn. We spreken dan van aambeien. Het ontstaan van aambeien kan verschillende oorzaken hebben, meestal gerelateerd aan een verhoogde druk rond de sluitspier. Voorbeelden hiervan zijn constipatie, harde stoelgang of hard persen bij een bevalling. Ook veel zitten of overgewicht kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van aambeien.

Typische klachten die voorkomen bij aambeien zijn het opmerken van helderrood bloed op het toiletpapier, pijn, jeuk en het voelen van een zwelling rond de anus.

Aambeien komen regelmatig voor. Ongeveer 30% van de volwassenen heeft er ooit in zijn leven wel eens last van. Aambeien zijn in principe onschuldig, maar kunnen wel vervelende symptomen met zich meebrengen.

Wat kan je zelf doen?

Het is mogelijk dat de aambeien spontaan verdwijnen. Bovendien zijn er een aantal tips die je kan toepassen om de klachten te verminderen en naar de toekomst toe te vermijden.

  • Vermijd obstipatie. Probeer voor een zachte stoelgang te zorgen door voldoende afwisseling in de voeding te brengen en veel vezels te eten. Deze vind je terug in groenten, fruit en bruin brood. Ook veel water drinken en voldoende lichaamsbeweging helpen hierbij.
  • Zorg voor een goede toilethygiëne. Stel je toiletbezoek niet uit. Hoe langer de stoelgang in de darm blijft, hoe harder die wordt. Neem bovendien de tijd voor je toiletbezoek, zodat je persen kan vermijden. Ook geparfumeerd toiletpapier vermijd je beter.
  • Neem een warm zitbad. Dit zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen.

En als dat niet helpt?

Er bestaan verschillende zalven en zetpillen die de vervelende klachten van aambeien verminderen. Deze kunnen middelen bevatten die huid lokaal verdoven, waardoor je minder last hebt van de jeuk en de pijn. Er bestaan ook producten die corticosteroïden bevatten, om op die manier ook de zwelling en de jeuk tegen te gaan. Als de aambeien bloeden, gebruik je deze echter beter niet. Je gebruikt ze ook best niet langer dan één week.

Een andere aanpak is het nemen van tabletten met stoffen die de wand van de bloedvaten in de aambeien sterker maken, zoals extracten van wilde paardekastanje.

Als geen enkele van bovenstaande remedies helpt, raadpleeg je best eens een dokter. Sowieso is een doktersbezoek aangewezen als je ouder dan 50 jaar bent en je voor het eerst bloed bij het toiletbezoek ontdekt.

De meest gebruikte geneesmiddelen bij Aambeien: ScheriproctCose-AnalCose-ProtectDaflon,…

Andere producten tegen aambeien kan je bij je online apotheek vinden onder;

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer