Versterk je weerstand tegen het coronavirus

coronavirus

Adviezen om het risico op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken vind je op dit moment overal. Maar wat als je toch besmet raakt? Ondanks de maatregelen van de overheid en je eigen voorzichtigheid is die kans zeker niet denkbeeldig.

Zolang er nog geen vaccin is gevonden, is niemand immuun voor besmetting met Covid-19, maar de kwaliteit van je afweersysteem bepaalt hoeveel last je ervan zult hebben. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, zal in belangrijke mate afhangen van je weerstand: het vermogen van je lichaam om de infectie te bestrijden. Bij ouderen en bij mensen met onderliggende ziektes is deze weerstand verminderd, reden waarom het virus in deze groepen de meeste slachtoffers maakt.

Versterken in plaats van alleen maar beschermen

Ons afweer- of immuunsysteem waakt tegen bedreigingen van buitenaf zoals virussen en bacteriën. Het herkent lichaamsvreemde micro-organismen en is in veel gevallen in staat deze op te ruimen.

Omstandigheden die de afweer verlagen zijn onder meer het gebruik van medicijnen als prednison, hormonen of cytostatica dat bij kanker wordt voorgeschreven. Ook immuunziektes als AIDS tasten het afweersysteem aan, en longziektes kunnen ervoor zorgen dat virussen langer in de longen blijven en de kans op longontsteking toeneemt.

Maar je afweer wordt niet alleen beïnvloed door ziekte, ook door je levenswijze. Je kunt het afweersysteem van je lichaam zowel oppeppen als ondergraven.

Tips om je immuunsysteem te versterken

  • Slaap voldoende. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je afweersysteem te versterken is zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Slaap minimaal 7 uur is het advies. In dit tijdperk van sociale isolatie kom je daar waarschijnlijk ook wat makkelijker aan toe. Over slaapproblemen en wat je eraan kunt doen, lees je meer in dit artikel.
  • Stop met roken. Zie het coronavirus als een extra stimulans om met roken te stoppen. Dat in China meer mannen aan het virus overlijden dan vrouwen wordt toegeschreven aan het feit dat de helft van de Chinese mannen rookt en als gevolg hiervan zwakkere luchtwegen heeft. Stoppen met roken: kies de manier die bij je past.
  • Eet gezond. Voor de claims van allerlei supervoedingsmiddelen en supplementen die het immuunsysteem zouden versterken bestaat geen overtuigend bewijs. Maar een goed, afwisselend dieet heeft onbetwistbaar een positieve invloed. Niet overdrijven maar gewoon gezond eten, eventueel aangevuld met een dagelijks vitamine supplement.
  • Ga naar buiten. Het klinkt tegenstrijdig met het veel gehoorde advies om binnen te blijven, maar we bedoelen niet dat je je onder de mensen moet begeven. Zoek de natuur op. Een bos- of strandwandeling biedt weinig kans op besmetting, maar doet veel voor je nachtrust, het verminderen van spanning en in het algemeen voor je lichamelijke en geestelijke welzijn.
  • Geen paniek.  Natuurlijk is de Covid-19 pandemie iets om heel bang van te worden. Maar jezelf eindeloos zorgen maken geeft stress, en stress ondermijnt je weerstand. Het advies om koel te blijven in een wereld die in korte tijd onherkenbaar is veranderd, is makkelijker gegeven dan opgevolgd. Maar laat je het hoofd niet op hol brengen door de overheidsmaatregelen en de berichtgeving in de media.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer