Oorzaak en symptomen voorjaarsmoeheid

wat doen bij voorjaarsmoeheid

De zon schijnt lekker, de bloemen bloeien en het is leuk om gezellig buiten te zitten maar je voelt je slaperiger dan ooit. Hoe kan dat eigenlijk? Dit noemt men voorjaarsmoeheid, lentevermoeidheid of lentemoeheid. Hoewel voorjaarsmoeheid geen echte medische of psychologische aandoening is, zijn er wel degelijk redenen waarom men zich in deze tijd van het jaar extra moe of uitgeput voelt. Lentevermoeidheid treft meer dan de helft van de mensen over de hele wereld en vooral vrouwen hebben hiermee te maken.

Voorjaarsmoeheid oorzaak

Een van de belangrijkste oorzaken van voorjaarsmoeheid is te weinig slapen. De lente brengt namelijk vroeger en helderdere ochtenden met zich mee en ons brein interpreteert zonlicht als een reden om wakker te worden, maar vaak lang voordat ons daadwerkelijke alarm afgaat. Als gevolg hiervan krijg je niet genoeg slaap tijdens een te korte nacht. Probeer daarom van tevoren de gordijnen of rolluiken helemaal dicht te doen of een slaapmasker op te zetten om de zon niet binnen te laten.

voorjaarsmoeheid oorzaak

Een tweede oorzaak van voorjaarsmoeheid heeft te maken met onze hormonen. In de winter kunnen we een tekort hebben aan bepaalde hormonen en andere teveel hebben. Normaal gesproken missen we serotonine en dopamine door gebrek aan zonlicht en beweging in de winter. Tegelijkertijd produceert ons lichaam meer cortisol om ons in de winter te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, dit veroorzaakt extra stress in het lichaam.

Wanneer de dagen in de lente langer worden, past het lichaam zijn hormoonspiegels aan en komt er meer endorfine, testosteron en oestrogeen vrij. Deze omschakeling is een zware belasting voor het lichaam, dat reageert met een gevoel van vermoeidheid. Bovendien fluctueren de temperaturen in het voorjaar meestal heel sterk. Wanneer de temperatuur stijgt, daalt de bloeddruk van een persoon, omdat de bloedvaten gaan uitzetten.

Wat doen tegen voorjaarsmoeheid?

Aangezien de oorzaken van voorjaarsmoeheid heel duidelijk zijn, zijn ook de oplossingen evident. Evenwichtige en gevarieerde voeding en veel water helpt bijvoorbeeld bij lentevermoeidheid. Het handhaven van regelmatige slaapuren kan nuttig zijn bij het beheersen van lentevermoeidheid. Sporten is ook een goed idee in het voorjaar, vooral tijdens de ochtend. Zeker duursporten zoals joggen of fietsen stimuleren de doorbloeding van het lichaam en zullen je helpen meer energie te hebben.

voorjaarsmoeheid verhelpen

Talrijke onderzoeken hebben bevestigd dat er een duidelijk verband bestaat tussen een sombere stemming en een gebrek aan licht, zeker vitamine D speelt hier een grote rol in. Voedingsmiddelen die de stemming verbeteren, moeten zeker en vast in jouw dieet aanwezig zijn. Ze helpen bij de vorming van het zogenaamde gelukshormoon serotonine en bevatten vitamine B en vitamine E en selenium, tryptofaan en foliumzuur die bekend staan als antidepressiva. Als je meer energie wilt hebben, dan kun je extra vitamines en mineralen goed gebruiken.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Hoe mijn immuunsysteem verbeteren?‘.

Categories: Zomertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer