Wat kun je doen tegen zware benen?

vrouw masseert haar kuit

Wat zijn de symptomen van zware benen ?

Wat in de volksmond ‘zware benen’ wordt genoemd, gaat vaak gepaard met andere klachten. Naast een zwaar, loom gevoel kunnen tintelingen optreden. Gezwollen voeten en spataderen zijn andere symptomen. En in bed kun je last hebben van kuitkrampen en zogenaamde ‘restless legs’. Dit is een onbedwingbare bewegingsdrang die vooral optreedt in een liggende houding.

Wat kan de oorzaak zijn?

Zware benen kunnen op verschillende manieren ontstaan. De bijkomende symptomen wijzen vaak op een bepaalde oorzaak. Hier zetten we de meest voorkomende op een rijtje.

Overbelasting

zwangere vrouw masseert haar kuit

Na een ongewone of langdurige inspanning kunnen je benen aanvoelen alsof alle spierkracht eruit verdwenen is. Dit gevoel is tijdelijk en verdwijnt meestal snel met wat rust. Maar het probleem kan ook min of meer permanent zijn. Dit is vaak het geval bij mensen met overgewicht, en een van de redenen waarom vrouwen er last van hebben tijdens de zwangerschap. Het extra gewicht dat ze mee moeten dragen houdt de beenspieren in een constante staat van overbelasting. Ook een verkeerde stand van de voeten kan de oorzaak zijn. Bij platvoeten of holvoeten moeten je spieren continu werken om een verkeerde houding te corrigeren.

Vaatproblemen

voet met spataderen

Als je behalve een zwaar gevoel ook last hebt van gezwollen enkels, spataders of kuitkrampen wijst dit bijna zeker op problemen in de bloedsomloop: ‘veneuze insufficiëntie’, zoals de medische term luidt. Dit is een van de meest voorkomende aandoeningen bij westerse mensen. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten zou 20 tot 40% van de volwassenen hieraan lijden. Dit wordt vooral toegeschreven aan het voedingspatroon en gebrek aan beweging.

Bij een slechte bloedcirculatie zijn de benen en voeten de eerste ledematen die te weinig zuurstof krijgen. Ze zullen dan pijn doen bij beweging en je moet steeds even rusten om de pijn weg te laten trekken. Bij het ouder worden verslechtert de bloedcirculatie doordat de vaatwanden slapper worden en door aderverkalking. Ook erfelijke eigenschappen spelen een rol. Sommige mensen worden geboren met een een slechte bloedcirculatie.

Naast deze oorzaken geeft de Ziekte-encyclopedie medipedia de volgende risicofactoren voor veneuze insufficiëntie:

  • chronische constipatie
  • te strakke kleding aan de benen
  • langdurig rechtop staan en/of zitten
  • orale anticonceptie op basis van oestrogenen
  • sommige geneesmiddelen
  • roken
  • blootstelling aan warmte

Magnesium- of vitaminetekort

Zware benen worden ook wel in verband gebracht met een tekort aan magnesium of vitamine D. Beide voedingstoffen zijn nodig voor een goede werking van de spieren. Nu komt een magnesiumtekort zelden voor, omdat het mineraal in veel voedingsmiddelen zit. Een vitamine D tekort treedt met name op bij ouderen. Een simpele test door je huisarts kan uitwijzen of je een gebrek aan deze voedingsstoffen hebt en of het voor jou zinvol is om een magnesiumsupplement of een vitamine D supplement in te nemen.

Spier- of zenuwziekte

In zeldzame gevallen kan een aandoening van de spieren of het zenuwstelsel de oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan multiple sclerose, spierdystrofie of het Guillain-Barré syndroom. Deze aandoeningen gaan gepaard met andere symptomen. Als alleen je benen snel vermoeid raken, hoef je zeker niet meteen aan het ergste te denken.

Wat kun je doen tegen zware benen?

ouder paar fietst in de natuur

In de meeste gevallen kun je zelf veel doen tegen dat zware, vermoeide gevoel. Een aantal adviezen:

  • Beweeg regelmatig. Fietsen of wandelen zijn goede manieren om de bloedstroom naar je benen en van je benen terug naar het hart te stimuleren.
  • Probeer af te vallen als je te zwaar bent. Niet alleen hoeven je benen dan minder gewicht te dragen, ook je bloedvaten profiteren ervan.
  • Eet gezond en vooral niet te vet. Hier vind je 10 gezonde voedingstips.
  • Stop met roken Kies de manier die bij je past
  • Bij aderproblemen kan het dragen van steunkousen helpen om het bloed uit de benen beter terug te laten stromen naar het hart.
  • Is de stand van je voeten de oorzaak, dan kan een podotherapeut dit corrigeren met bijvoorbeeld steunzolen of orthopedische schoenen. Ook fysiotherapie kan helpen om de stand van de voeten te verbeteren.
  • Verwen je benen eens met een massage. Begin bij je voeten en werk naar boven. Ook een koude douche kan helpen om de vermoeidheid te verdrijven.
  • Vermijd lang achter elkaar staan of stilzitten. Ga af en toe even liggen en leg je benen hoger dan je hart.
Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer