Wat zijn de voordelen van een elektrische tandenborstel?

Jonge vrouw kiezen tussen handmatige en elektrische tandenborstels op kleur achtergrond

Tandenpoetsen is de basis van goede mondverzorging en het werkt preventief. Volgens de American Dental Association (ADA) zijn zowel elektrische als handmatige tandenborstels effectief in het verwijderen van tandplak dat tandbederf en ziektes kan veroorzaken. Tegenwoordig zijn er heel wat elektrische tandenborstels te koop. Waarop moet je letten bij het aanschaffen van een elektrische tandenborstel en wat zijn de voordelen in vergelijking met een handtandenborstel?

vrouw met elektrische tandenborstel

Voordelen van elektrische tandenborstels

Elektrische tandenborstels zijn makkelijker voor mensen met beperkte mobiliteit. Elektrische tandenborstels doen namelijk het meeste werk voor je. Daarom zijn ze bijvoorbeeld geschikt voor mensen met artritis. De handvaten van elektrische tandenborstels zijn ook langer, waardoor ze makkelijker te gebruiken zijn.

De meeste mensen onderschatten hoe lang je moet tandenpoetsen. Hierdoor poetsen ze hun tanden vaak niet lang genoeg. We snappen het, tanden poetsen is niet de leukste activiteit van de dag. De meeste elektrische tandenborstels hebben daarom een ingebouwde timer die laat zien hoe lang je moet poetsen. Tandartsen raden aan om twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen. Met een ingebouwde timer of smartphone app zie je precies hoe lang je nog moet poetsen.

gewone of elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel heeft ook meer reinigingskracht. Elektrische tandenborstels kunnen tot 48.800 bewegingen per minuut maken, terwijl een gewone handtandenborstel slechts 300 tot 600 bewegingen per minuut maakt. Volgens experts verwijdert een elektrische tandenborstel daarom minimaal 100% meer tandplak dan een gewone tandenborstel.

Een elektrische tandenborstel zal meestal minder afval veroorzaken. Als het tijd is voor een nieuwe tandenborstel, hoef je alleen de elektrische opzetborstel te vervangen en niet de hele tandenborstel. Daarom is een elektrische tandenborstel vaak beter voor het milieu. Het is wel belangrijk dat je de opzetborstel terugbrengt naar het verkooppunt en niet in de vuilnisbak gooit.

Beste elektrische tandenborstel

Nu je hebt besloten om over te stappen op een elektrische tandenborstel, vraag je je misschien af wat de beste elektrische tandenborstel is. Dat is natuurlijk afhankelijk van het type elektrische tandenborstel. Wil je een smart toothbrush? Ben je op zoek naar tandenborstel met een timer van twee minuten? Dan is de Oral-B SMART 4 misschien een goede keuze voor jou. Deze smart toothbrush maakt verbinding met de Oral-B app op jouw telefoon. De app begeleidt je met real time feedback om beter te poetsen.

Tandplak verwijderen

Een goede mondverzorgingsroutine is het belangrijkst bij het voorkomen van tandplakvorming. De borstelharen van elektrische tandenborstels trillen of draaien en verwijderen zo tandplak van je tanden en tandvlees. De vibratie zorgt namelijk voor meer microbewegingen wanneer je de tandenborstel over je tanden beweegt. Zo wordt tandplak beter verwijderd dan met een gewone tandenborstel.

jongen met elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstel kinderen

Experts zeggen dat sommige kinderen makkelijker goede poetsgewoontes aanleren met een elektrische tandenborstel. Jonge kinderen vinden het niet altijd leuk om om twee keer per dag grondig de tanden te poetsen en een elektrische tandenborstel maakt dit voor hen gewoon leuker. Een elektrische tandenborstel makkelijk in gebruik. Je hoeft de tandenborstel alleen maar aan te zetten en hem in je mond rond te bewegen. Daardoor is een elektrische tandenborstel aantrekkelijker voor kinderen.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer