Hoe poliepen verwijderen?

wat zijn poliepen

Wat zijn poliepen? Een poliep is een simpelweg een uitstekende groei van weefsel van een oppervlak in het lichaam, meestal een slijmvlies. Poliepen kunnen zich volgens het Amerikaanse Cancer Council ontwikkelen in de dikke darm en endeldarm, gehoorgang, baarmoederhals, maag, neus, baarmoeder, keel, blaas. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar maar veel hangt af van het type poliep.

Welke types poliepen bestaan?

Poliepen groeien in twee verschillende vormen: plat (sessiel) en met een steel (gesteeld). Sessiele poliepen komen vaker voor dan eerder werd gedacht en zijn moeilijker op te sporen. De drie verschillende colonpoliepen zijn villous, tubulair en tubulovillous. Adenomateuze poliepen zullen geleidelijk dysplastische veranderingen vertonen, wat hen onderscheidt van hyperplastische poliepen. Een dikkedarmpoliep op zich is in principe goedaardig. De adenomateuze poliepen kunnen wel kwaadaardig worden en evolueren naar kanker (carcinoom): adenoom-carcinoom sequentie.

Colon poliepen

Kun je poliepen voorkomen?

Je kunt het risico op poliepen zoals dikkedarmpoliepen en dikkedarmkanker aanzienlijk verminderen door regelmatig een screening te laten doen door een arts. Bepaalde veranderingen in levensstijl zullen ook bijdragen aan het voorkomen van dikkedarmpoliepen. Neem gezonde gewoonten aan door veel fruit, groenten en volle granen toe te voegen aan jouw dieet en verminder de inname van vet. Natuurlijke voedingssupplementen en vitamines kunnen ook bijdragen. Veel hangt af van het type poliep. Baarmoederpoliepen worden bijvoorbeeld het vaakst vastgesteld bij vrouwen in de menopauze en zijn zeldzamer bij vrouwen vóór de menopauze.

Poliepen verwijderen

Kleine dikkedarmpoliepen kunnen worden verwijderd met een instrument dat door de colonoscoop wordt ingebracht en kleine stukjes weefsel afknipt. Grotere poliepen worden meestal verwijderd door een strop of strik rond de poliepbasis te plaatsen en er met elektrische cauterisatie doorheen te branden. Het verwijderen van poliepen hangt ook opnieuw af van het type poliep. Als tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen zitten dan kan het ook gebeuren dat deze direct verwijderd worden door een poliepectomie.

poliepen verwijderen

Baarmoederpoliepen worden bijvoorbeeld verwijderd tijdens hysteroscopie via instrumenten die door een apparaatje worden ingebracht dat wordt gebruikt om in de baarmoeder te kijken (hysteroscoop). Deze werkwijze maakt het mogelijk om poliepen te verwijderen. De verwijderde poliep zal hierna voor onderzoek naar een laboratorium worden gestuurd. Met behulp van een minicamera en micro-instrumenten (kleine schaartjes) kan een chirurgische hysteroscopie uitgevoerd worden. Dit doet helemaal geen pijn omdat er geen pijnzenuwen in een poliep zitten.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat is een coloscopie en hoe zich voorbereiden?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer