Wat kun je doen tegen puistjes?

Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van puistjes, oftewel acne. Meestal in de puberteit, daarom worden ze vaak jeugdpuistjes genoemd.

Puistjes komen vooral voor op het gezicht, maar ze kunnen ook optreden op de rug, de schouders de hals en de borst. Als je door deze ontsierende aandoening wordt getroffen, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hier geven we een aantal adviezen om acne te bestrijden.

Wat is acne en hoe ontstaat het?

In de huid zitten kliertjes die talg aanmaken, een vettige, beschermende stof. Wanneer deze kliertjes verstopt raken, kunnen de normale huidbacteriën zich vermenigvuldigen in de dichte porie en ontstaat er een ontsteking: een puistje.

De oorzaak heeft alles met hormonen te maken. Hormonale veranderingen in het lichaam zorgen ervoor dat bijna iedereen tijdens de puberteit in meer of mindere mate acne krijgt. Om dezelfde reden kunnen puistjes plotseling ontstaan tijdens zwangerschap of wanneer je van anticonceptiepil verandert. Ook bepaalde medicijnen, zoals steroïden, veranderen de hormoonhuishouding, met een uitbraak van acne als mogelijk gevolg.

En, nee, puistjes betekenen niet dat je vies bent. Ze hebben niets te maken met te weinig wassen.

Tips tegen puistjes

Acne geneest uiteindelijk vanzelf, maar daar wil je natuurlijk niet op wachten. Hier zijn een aantal dingen die je tegen puistjes kunt doen.

  • Was je gezicht met lauwwarm water. Dat opent de poriën beter dan koud water, terwijl heet water de huid uitdroogt.
  • Gebruik face wash in plaats van zeep. Zeep maakt je huid droog, met als gevolg dat de talgkieren meer talg gaan aanmaken.
  • Een washandje kan de huid irriteren, gebruik liever je – schone – handen om je gezicht te wassen.
  • Reinig je gezicht niet vaker dan twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Te vaak wassen stimuleert juist de bacteriën die de ontsteking veroorzaken.
  • Verwijder make-up voordat je gaat slapen. Make-up resten zorgen ervoor dat je talgklieren nog meer verstopt raken en voorkomen dat je huid zich ’s nachts kan herstellen.
  • Gebruik een crème, ook al heb je een vette huid en een glimmend gezicht. Als je geen crème gebruikt, gaat de huid juist meer talg aanmaken om het tekort aan voedingsstoffen te compenseren. Er bestaan speciale verzorgende crèmes voor een vette huid.

Wat moet je beslist niet doen tegen puistjes?

Puistjes uitknijpen is in bijna alle gevallen uit den boze. Als je dit te hard doet, kunnen er gemakkelijk littekens achterblijven. Ook kan het er juist voor zorgen dat er nieuwe puistjes ontstaan. Rode, ontstoken puistjes moet je al helemaal met rust laten. Alleen zwarte mee-eters kun je voorzichtig proberen uit te drukken. Doe dit met de zijkant van je vingers en niet met je nagels.

Middelen tegen acne

Er bestaat een groot aantal zelfzorg middelen voor het bestrijden van acne. Deze crèmes, serums en gels bevatten een verscheidenheid aan werkzame stoffen. In feite is er zoveel keus dat het moeilijk is door de bomen het bos te zien. Een algemene raad: kies producten die bij jouw huidtype passen en houd het bij één merk. De verschillende producten van hetzelfde merk bevatten dezelfde bestanddelen en ondersteunen elkaars werking. Laat je bij je keuze adviseren door de apotheker. Bij Pharmazone kun je rechtstreeks met een van de apothekers chatten. Hij of zij zal je dan een paar vragen stellen en producten adviseren die de beste kans bieden om je snel van je puistjes af te helpen.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer