Wat weten over verplichte vaccinaties in België

vaccin tegen Covid-19

In Oostenrijk en Duitsland wordt sinds recent een (soort van) verplichte vaccinatie ingevoerd tegen COVID-19. Omwille van de besmettelijke deltavariant, volstaat het niet langer dat slechts 70% van de bevolking gevaccineerd is en daarom wordt ook in België overwogen om verplichte vaccinatie op tafel te leggen. Zonder het debat hier te gaan voeren, overlopen we welke vaccins in België op dit moment al dan niet verplicht zijn en wat de redenen daarvoor zijn.

Vaccin tegen polio

Vaccinatie tegen polio is het enige vaccin dat in België verplicht is. Baby’s moeten een volledige basisvaccinatie tegen polio hebben hebben gekregen voor ze 18 maanden oud zijn. Een attest van de vaccinantie moet als bewijs aan de gemeente bezorgd worden. Dit vaccin is gratis als je het via Vaccinnet bestelt. De patiënt betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. In België wordt het vaccin tegen polio (kinderverlamming) als combinatievaccin gegeven dat beschermt tegen 6 ziekten: polio, difterie, tetanus, kinkhoest, Haemophilus influenzae type b en hepatitis B.

vaccin tegen polio

Vaccin tegen mazzelen

In België is het eerste vaccin tegen mazelen op de markt sinds 1975. Sinds 1985 worden kinderen gevaccineerd met het combinatievaccin tegen mazelen, bof en rubella op de leeftijd van 15 maanden. Vanaf 1994 wordt de vaccinatie met een tweede dosis van dit vaccin aanbevolen op de leeftijd van ongeveer 10 tot 13 jaar. Wie de mazelen doorgemaakt heeft, is levenslang beschermd. Wie de mazelen (nog) niet gehad heeft, kan goed beschermd worden door het vaccin.

Vaccinaties Covid-19 verplicht in België?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn Waalse collega Christie Morreale (PS) zijn voorstanders van een verplicht Covid-19 vaccin in België. Een verplichte coronaprik zou volgens hen kunnen helpen de intensieve zorg en de maatschappij te ontlasten. De vraag blijft echter of een verplichte vaccinatie in de praktijk kan slagen en of dit het probleem ook zal gaan oplossen. De verplichte vaccinatie van zorgpersoneel treedt op 1 januari in werking. Een verplichte vaccinatie voor alle volwassenen ligt op dit moment nog niet op de onderhandelingstafel. België behoort tot de landen met het hoogste vaccinatiepercentage (meer dan 95%) en de vraag is daarom of een verplichte vaccinatie veel zou uithalen.

vaccin tegen mazelen

Eerste pil tegen corona komt eraan

Daarnaast is het ook afwachten wat de effectiviteit zal zijn van de pillen tegen corona die binnenkort op de markt kunnen komen. Een adviespanel van de Amerikaanse Food and Drug Administration keurde dinsdag 30 november het gebruik van de orale Covid-behandelingspil van Merck en Ridgeback Biotherapeutics goed en ook Pfizer is een pil aan het ontwikkelen genaamd Paxlovid. Het Pfizer-medicijn is mogelijk effectiever dan Molnupiravir.

Beide pillen, zowel van Merck en Pfizer, zijn op dit moment nog niet beschikbaar, maar zullen wel te koop zijn bij Apotheek City Pharma in de Kammenstraat van Antwerpen, eens goedgekeurd voor gebruik in België. In onze online apotheek kun je op dit moment nog steeds mondmaskers, handgel & ontsmettingsspray kopen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp. Lees dan ook ons artikel “Eerste pil tegen corona komt eraan“.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer