Wat doen tegen tandpijn?

man met tandpijn

Tandpijn kan worden veroorzaakt door van alles, van resterend eten dat vastzit in je tandvlees tot een gebroken tand of zelfs een bacteriële infectie. Sommige tandpijn kan het gevolg zijn van tijdelijke irritatie van het tandvlees en zal vanzelf weer verdwijnen. Ernstige tandpijn moet natuurlijk door een tandarts worden behandeld om de pijn en het probleem dat het veroorzaakt op te lossen.

Oorzaak tandpijn

Kiespijn of tandpijn wordt veroorzaakt wanneer de zenuw in de wortel van een tand of rond een tand geïrriteerd is. Tandinfectie, tandbederf, verwonding of verlies van een tand zijn veel voorkomende oorzaken van tandpijn. Pijn kan ook optreden na een extractie (tand wordt uitgetrokken). De meest voorkomende oorzaak van tandpijn of kiespijn zijn gaatjes. Een gaatje in de tand en tanderosie zorgen ervoor dat het glazuur van je tanden wordt aangetast.

oorzaak tandpijn

Tandpulpa is zacht materiaal gevuld met zenuwen, weefsels en bloedvaten. De tandpulpa bevat het meest levende deel van de tand, met bloedvaten en zenuwen en ook cellen die tandweefsel kunnen aanmaken de zogenaamde odontoblasten. De pulpazenuwen behoren tot de meest gevoelige in jouw lichaam. Wanneer deze zenuwen geïrriteerd of geïnfecteerd zijn door bacteriën (abces), kunnen ze hevige pijn veroorzaken.

Symptomen tandpijn

Kiespijn kan verschillende vormen aannemen, zoals de onderstaande symptomen:

  • Tandpijn kan scherp, kloppend of constant zijn. Bij sommige mensen ontstaat pijn alleen als er druk op de tand wordt uitgeoefend (op iets bijten).
  • Zwelling rond de tand.
  • Koorts of hoofdpijn.
  • Opgezwollen wang, tandvlees of lymfeklieren in de hals.

man bij tandarts

Hoe kiespijn te voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De beste manier om kiespijn te voorkomen, is door de tanden en tandvlees zo gezond mogelijk te houden. Poets daarom de tanden twee keer per dag. Om cariës geen kans te geven is het belangrijk om jouw tanden minstens twee keer per dag grondig te poetsen. Het is ook belangrijk om de juiste tandenborstel te gebruiken. Maak gebruik van een tandenborstel met een zachte borstelkop om het tandvlees te beschermen en vervang jouw tandenborstel om de drie maanden.

Tandpijn verzachten

Sommige tandpijn die ontstaat door pijn rond (maar niet binnenin) jouw tand, kan beter worden zonder een bezoek aan de tandarts. Pijn van een tijdelijke irritatie (roodheid) in het tandvlees kan binnen enkele dagen worden verholpen. Om tandpijn te verzachten, kun je een pijnstiller nemen zoals paracetamol, ibuprofen, aspirine, nurofen. Aanhoudende kiespijn of tandpijn moet de tandarts zo snel mogelijk behandelen. Welke behandeling voor jouw van toepassing is, is afhankelijk van de achterliggende oorzaak.

tandpijn verzachten

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “Migraine: hoe te herkennen en wat kun je eraan doen“.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer