Eerste pil tegen corona komt eraan

capsule antivirale pil genaamd Molnupiravir

Een adviespanel van de Amerikaanse Food and Drug Administration keurde dinsdag 30 november het gebruik van de orale Covid-behandelingspil van Merck en Ridgeback Biotherapeutics nipt goed. Het Amerikaanse farmabedrijf heeft een pil ontwikkeld die bijzonder goed blijkt te werken tegen het coronavirus. Proefpersonen die Covid hadden en die de pil hadden genomen, bleken namelijk 50 procent minder kans te lopen om te sterven of in het ziekenhuis te belanden.

Hoe werkt de pil van Merck?

Wanneer het coronavirus een menselijke cel binnendringt, maakt het veel kopieën van zichzelf — meer virussen die zich vervolgens door het lichaam en uit het lichaam kunnen verspreiden om anderen te infecteren. De pillen die nu worden ontwikkeld voorkomen dat het virus zich vermenigvuldigt — door zich te richten op delen van het replicatieproces. Molnupiravir en ook Paxlovid werken door er voor te zorgen dat Covid muteert en vervolgens fouten produceert, waardoor het zich niet kan vermenigvuldigen en verspreiden. Sommige artsen en wetenschappers maakten zich echter zorgen dat het virus ook zou kunnen muteren op een manier die vaccins en behandelingen minder effectief maakt.

Molnupiravir van Merck

Hoe effectief zijn de pillen van Merck?

Volgens de gegevensanalyse van Merck vermindert molnupiravir het risico op ziekenhuisopname en overlijden bij COVID-19-patiënten met 30%, wanneer de pillen binnen vijf dagen na het begin van de symptomen worden genomen.

Zijn er ook andere pillen?

Ook Pfizer is een pil aan het ontwikkelen genaamd Paxlovid. Het Pfizer-medicijn is mogelijk effectiever dan Molnupiravir. Het bedrijf heeft voorlopige resultaten aangekondigd die aantonen dat het medicijn het risico op ziekenhuisopnames en sterfgevallen met 89% vermindert, hoewel deze cijfers kunnen veranderen zodra de volledige onderzoeksresultaten zijn geanalyseerd.

Zowel molnupiravir als Paxlovid zijn een types pillen die gedurende vijf dagen tweemaal daags moeten worden ingenomen. Paxlovid wordt ingenomen met een aanvullende boosterpil van ritonavir, een geneesmiddel dat helpt het geneesmiddel langer actief te houden in het lichaam.

antivirale behandeling voor SARS-CoV-2

Voor wie is de de pil?

De FDA en Merck adviseerden beide om het medicijn niet te gebruiken bij kinderen en zwangere vrouwen. Molnupiravir bleek namelijk dodelijk te zijn voor embryo’s bij drachtige ratten, en veroorzaakte ook geboorteafwijkingen en verminderde foetale lichaamsgewichten. Het veroorzaakte ook andere defecten die de botgroei bij jonge pups verstoorden, samen met andere afwijkingen, blijkt uit de gegevens. Van beide pillen is aangetoond dat ze het beste werken wanneer ze vroeg in het verloop van de infectie worden gegeven, bij patiënten met een hoog risico op ziekteprogressie.

mondmasker COVID-19

Beide pillen, zowel van Merck en Pfizer, zijn op dit moment nog niet beschikbaar, maar zullen wel te koop zijn bij Apotheek City Pharma in de Kammenstraat van Antwerpen, eens goedgekeurd voor gebruik in België. In onze online apotheek kun je op dit moment nog steeds mondmaskers, handgel & ontsmettingsspray kopen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp. Lees dan ook ons artikel “Versterk je weerstand tegen het coronavirus“.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer