Voorkomen en behandelen van uitgedroogde knokkels

uitgedroogde knokkels

Droge huid kan overal voorkomen. Maar tijdens de winter hebben onze handen, en knokkels specifiek, een grotere kans om extreem droog of zelfs ruw te worden en te barsten, en er kunnen kloven ontstaan. Kloven komen vooral voor op de vingers en knokkels van de handen en kunnen zelfs bloeden. Dit soort kloofjes in de huid worden niet als een ernstige huidaandoening gezien maar ze kunnen wel erg vervelend zijn als je ermee te maken krijgt.

Oorzaak kloven handen en knokkels

De hoofdschuldige van kloven op de knokkels? Gebrek aan vocht. In de winter daalt de luchtvochtigheid in de buitenlucht namelijk. Binnen is het zelfs nog droger vanwege de verwarming. Als je daarnaast regelmatig je handen wast om te voorkomen dat je verkouden wordt of griep krijgt, kun je de natuurlijke oliën die nog in je huid achterblijven verwijderen. Hierdoor kunnen jouw handen zo uitgedroogd raken dat ze barsten, schilferen of zelfs gaan bloeden.

Oorzaak kloven handen

Droge huid knokkels voorkomen

Hoe goed je handen bestand zijn tegen de barre omstandigheden van de winter, heeft veel te maken met de sterkte van onze huidbarrière. Wat is een huidbarrière? De huidbarrière is een mix van eiwitten, lipiden en oliën. Het beschermt je huid en de goede werking ervan heeft vooral te maken met je genen. Als je een zwakke huidbarrière hebt, ben je meer vatbaar voor symptomen van een gevoelige huid, zoals jeuk, ontsteking en eczeem. In de winter worden de handen ook sneller erg droog.

In de winter is het heel gebruikelijk om droge handen en kloven of scheurtjes op de vingertoppen of knokkels te krijgen. Een van de belangrijkste stappen om dit te voorkomen, is door de huid elke keer dat je de handen wast te hydrateren en het gebruik van agressieve zepen te beperken. Er zijn veel vrij verkrijgbare crèmes die dit kunnen bereiken en helpen om je handen goed gehydrateerd te houden.

crème handen

Crèmes en zepen voor hydrateren handen

Als je handen uitgedroogd zijn door de elementen van het koude weer, dan kun je gebruik maken van crèmes en zepen om je huid goed gehydrateerd te houden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een herstellende handcrème. Een herstellende handcrème is essentieel in jouw dagelijkse routine om de handen gehydrateerd en beschermd te houden. Een dergelijke crème is gebaseerd op een niet-vette formule en trekt snel in.

Of kies voor de Korres handcrème met amandelolie. Deze crème is een hydraterende handcrème voor normale tot droge handen. Verrijkt met karité boter dat onmiddelijk in de huid trekt en een voedend laagje legt op de huid, dat uitdrogen voorkomt. Zoete amandelolie houdt de huid soepel terwijl provitamine B5 de huid herstelt.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een handzeep te gebruiken, die je huid helpt te hydrateren. Zeker als je handen gevoelig zijn voor uitdroging en het ontstaan van kloofjes, is het raadzaam om een zeep te kiezen die geschikt is voor veelvuldig gebruik, zoals de Apivita Handwash of de RainPharma handsmoothie.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “Wat doen bij droge huid in het gezicht?“.

Categories: Wintertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer