Tips voor huidverzorging bij het dragen van een mondmasker

vrouw met mondmasker

De beste verzorging is afhankelijk van je huidtype

acne op kin van vrouwKijk eens rond op het internet, en je vindt tientallen sites die verzorgingsproducten speciaal voor het dragen van een mondmasker adviseren. Maar of ze bij jou werken, hangt er maar vanaf wat voor soort huid je hebt. Elk huidtype reageert namelijk anders op mondmaskers. Vette crèmes onder het mondmasker werken acne in de hand als je daar gevoelig voor bent. En het is juist het vocht onder het mondmasker dat een huid sneller uitdroogt. Voor mensen die al een droge huid hebben, kan dit het probleem aanzienlijk verergeren. Een vette huid heeft gewoonlijk baat bij een lichte crème, terwijl een droge huid meer voeding en hydratatie nodig zal hebben.

Meer over acne kun je lezen in Wat kun je doen tegen puistjes?

Tips van dermatologen

Houd je mondkapje schoon

Was na ieder gebruik je mondkapje, want vuile mondkapjes verhogen het besmettingsgevaar. Dit doet je het beste in kokend water, of in ieder geval op minimaal 60°. Gebruik je een wegwerpmondkapje? Neem dan elke keer dat je uitgaat een nieuw; ze zijn tenslotte voor eenmalig gebruik bedoeld.

Gebruik een huidvriendelijk mondkapje

Te strakke, knellende mondkapjes kunnen de huid extra irriteren, en het materiaal is ook van invloed. Katoen is het meest huidvriendelijk. Wil je zelf een katoenen mondkapje maken, gebruik hiervoor dan stof die zeer fijn geweven is om te voorkomen dat virussen door de poriën van het materiaal kunnen.

Reinig je gezicht vóór en na het dragen

Je gezicht goed schoon houden helpt tegen irritatie en puistjes. Het beste doe je dit met lauw water en een milde reiniger. Sterke reinigingsproducten verhogen namelijk het risico dat je huid uitdroogt en hetzelfde geldt voor heet water.

Voed je huid

vrouw brengt creme aan op haar gezicht

Na het reinigen kun je je gezichtshuid versterken met een hydraterende crème. Gebruik een milde crème die bestemd is voor jouw huidtype (droog of eerder vet) en die je huidbarrière herstelt. Twijfel je welk product in jouw geval het beste is, dan kun je altijd advies vragen aan een van onze apothekers in de chat.

Bescherm kwetsbare plekken

Sommige delen van je gezicht zijn extra gevoelig voor irritatie. Je neusbrug bijvoorbeeld, of de huid achter je oren. Om die irritatie te voorkomen kun je deze plekjes vóór je het masker om doet een likje zalf geven. Een product als Cicaplast Balsem kalmeert de irritatie en bevordert het herstel van de huid.

Vermijd make-up

Foundation en andere make-up producten kunnen de poriën verstoppen en het ontstaan van puistjes in de hand werken. Daarom adviseren huidartsen om bij het dragen van een masker je natuurlijke schoonheid alleen te accuenturen met oogschaduw en eyeliner.

Lees ook Handverzorging in coronatijd

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer